Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

чл. 78 ал. 4 ГПК

Присъждане на разноски
Чл. 78. […] (4) Ответникът има право на разноски и при прекратяване на делото.

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

Следва ли при прекратяване на делото по отношение на ответника да му се присъдят разноските, които съдът го е задължил да стори, при положение, че същите са доказано внесени, но от трето лице?

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Бонка Дечева

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

Основателна ли е направената във въззивната жалба молба на ответника да измени първоинстанционното решение и в частта за разноските, когато същата страна не е представила списък на разноските по чл. 80 ГПК, или такава молба е недопустима, съгласно т. 9 ТР №6/2012 г. на ОСГТК на ВКС?

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Владимир Йорданов

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

има противоречива практика на ВКС и тълкувателно дело №1/2023г; (2) за колизията между т. 8 и т. 9 ТР №6/2012г ОСГТК когато следва да се приеме, че молбата е по чл. 250 ГПК и за допълване, а непо чл. 248 ГПК за изменение на решението по разноските; (3) за съобразяване с претото в т. 2 и т. 9 ТР №6/06.11.2013г по т. д №6/20212г ОСГТК, когато не е представен списък по чл. 80 ГПК от ответника с отговора, нито с молбата /по чл. 250 ГПК/ и за пряката връзка между производтвото по чл. 248 ГПК и представянето на списък; (4) за мотивирано произнасяне/преценка по възражението за прекомерност по чл. 78, ал. 5 ГПК; ( 5) за произнасянето и обжалването на определението на въззивния съд по разноские пред въззивната инстанция, което създава предпоставки за пропуски. Основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК се сочи по първите два въпроса, основание по специалния критерии в чл. 280, ал. 1, т. 1-3 ГПК по петия въпрос не се сочи и въпросът не е ясно формулиран. Останалите въпроси се привързват към основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като се изтъква и практика на ВКС ( опр №76/2014г ТК по третия въпрос; т. 3 ТР №6/2012г ОСГТК реш. №53/2014г и реш. №178/2016г на Четвърто г. о на ВКС по четвъртия въпрос )

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Емил Томов

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

Длъжен ли е съдът да се произнесе по всички възражения, доводи и твърдения на страните, както и да обсъди всички доказателства по делото в тяхната съвкупност и да изложи собствени мотиви по спора?

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Филип Владимиров

123170 >>>
Търсене

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Модул "ГПК"

Отговорът на въпроса, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право