Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Върховен касационен съд

Съдебни актове, докладвани от Върховен касационен съд

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

„Може ли съдът да освободи по реда на чл. 83, ал. 2 ГПК търговско дружество, което е изпаднало в неплатежоспособност?“, като твърди, че въпросът е разрешен в противоречие с практиката на ВКС, обективирана в определение №170/15.04.2020г., ч. т. д. №209/2020г., ІІ т. о. Поддържа и основанието за допускане до касация по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК с твърдение, че въпросът е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото, без да излага конкретни доводи. Сочи и основанието за касация по чл. 280, ал. 2, т. 3 ГПК, като счита, че обжалваното определение е очевидно неправилно.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

по смисъла на чл. 280, ал. 1 ГПК може единствено да бъде уточнен или конкретизиран от ВКС, но с оглед принципа на диспозитивното начало в гражданския процес, съдът не разполага с правомощията да извежда и формулира този въпрос от оплакванията в жалбата или от цитираната в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК съдебна практика /т. 1 на Тълкувателно решение №1/19.02.2010г. по т. д. №1/2009г. на ОСГТК на ВКС/.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

за приложението на чл. 195, ал. 1 КТ за мотивиране на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание и нарушено ли е правилото на чл. 195, ал. 1 КТ, когато в отношенията между работника и работодателя е ясно за какво работодателят е наложил на работника дисциплинарно наказание

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

относно задължението на съда да отложи разглеждането на делото за друга дата при наличието на ясно изразена воля на страните за отлагането му поради водени между тях преговори за доброволно уреждане на спора, както и на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса: Могат ли строежите без строителни книжа и допустими по действащата уредба, да бъдат предмет на прехвърлителна сделка, респ. на нотариално производство, без надлежно издадено удостоверение за търпимост, по който касаторът се позовава на противоречие с приетото в решение №******год. по гр. д. №3984/2020 год., ІІ г. о.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2021

за приетото от съда съпричиняване от страна на загиналия се възпроизвеждат показанията на разпитаните по делото свидетели и приетото по делото заключение на ВЛ по СМЕ с твърдения, че същите не са правилно ценени от въззивния състав. Твърди се и игнориране от страна на състава на част от разясненията, дадени в т. 7 ТР №1/2014 г. по т. д. №1/2014 г. на ОСТК, като в обобщение на така заявеното се излага, че ако бъдат обсъдени съвкупно в тяхната взаимна връзка и зависимост експертното заключение, свидетелските показания и какви са последиците от непълното доказване на релевантните факти, и по-конкретно на това, че знанието за алкохолното опиване не е доказано пълно и пряко, чрез нетърпящ съмнение начин, се стига до извода, че не е налице съпричиняване от страна на загиналия. Атакува се отказа на съда да допусне повторна СМЕ, която да отчете в достатъчна, според касаторите степен, показанията на разпитаните по делото свидетели, като това и позоваването от съда на оспорена, като необоснована, предходна такава експертиза, се изтъкват като нарушаване на правото на касаторите на справедлив процес. В изложения смисъл се оспорват и крайните изводи на съда в насока на приетото съпричиняване, като се твърди, че по делото не е установено по несъмнен начин, че преди да се качи в автомобила загиналият е знаел за нетрезвото състояние на водача.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2022

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от Върховен касационен съд

Търсене

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Модул "ГПК"

Отговорът на въпроса, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право