Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2022

докладвано от съдия Албена Бонева


Анотация

Въпрос

При предявен иск по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, преценката за законосъобразност как се извършва – с оглед цитираните в заповедта законови разпоредби от работодателя или от изложените в заповедта фактически обстоятелства, обуславящи изводът на наказващия орган за допуснато нарушение на трудовата дисциплина?

Длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички релевантни доказателства по делото и да се произнесе по осъществяване на относимите по спора обстоятелства?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

при секретаря Александра Карамфилова, като изслуша докладвано от съдията Албена Бонева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и е образувано по касационна жалба, подадена от “Дунав Мост Видин – Калафат“ АД, представлявано от изпълнителния директор Л. Н., чрез адвокат П. Н., срещу въззивно решение №******г., постановено Видинския окръжен съд по въззивно гр. д. №******г., в частта, с която исковете по чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ са уважени и е присъдено обезщетение по чл. 86 ЗЗД, считано от датата на подаване на исковата молба, както и разноските.

При служебна проверка съставът на Върховния касационен съд установи, че въззивната инстанция ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

 • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2022
  При предявен иск по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, преценката за законосъобразност как се извършва – с оглед цитираните в заповедта законови разпоредби от работодателя или от изложените в заповедта фактически обстоятелства, обуславящи изводът на наказващия орган за допуснато нарушение на трудовата дисциплина? Длъжен ли е въззивният съд…
 • Решение №****/**.**.2015 по дело №****/2014
  Относно обстоятелствата, които следва да се преценят от работодателя при определяне на дисциплинарното наказание. Писмените обяснения на работника, дадени по реда на чл. 193, ал. 1 КТ, в които се съдържа признание за извършеното нарушение, могат ли да се ползват като доказателствено средство по трудов спор и какво е доказателственото…
 • Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016
  Относно начина, по който работодателят следва да мотивира заповедта за дисциплинарно наказание, за да се счете, че тя е съобразена с чл. 195, ал. 1 КТ.
 • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
  До каква степен искането на обяснения от работника по чл.193 КТ трябва да е конкретизирано, за да не се счита същото за формално, спазено ли е изискването за мотивиране на заповедта съобразно чл.195 КТ, когато има позовава на официални констатации в друг документ
 • Решение №****/**.**.2011 по дело №****/2010
  Относно материалноправния въпрос за необходимото съдържание на заповедта за уволнение съгласно изискването на чл. 195, ал. 1 КТ.
 • Решение №****/**.**.2014 по дело №****/2013
  Относно задължителните реквизити от съдържанието на заповедта за дисциплинарно уволнение и кога е нарушено изискването за посочване в същата на време на извършване на дисциплинарно нарушение, изразяващо се в бездействие, за мотивирането на заповедта, съобразно изискванията на чл. 195, ал. 1 КТ, включително чрез препращане към друг документ.
 • Решение №****/**.**.2014 по дело №****/2014
  за задължението на въззивния съд при постановяване на решението си да обсъди конкретното съдържание на заповедта за уволнение, както и всички обстоятелства и доказателства, относими към съдържанието й, включително и разпространяването от работника или служителя на невярна информация за системно извършване от ръководителите на предприятието на престъпления, уронва ли доброто…
 • Решение №****/**.**.2013 по дело №****/2012
  Дали при преценка законността на уволнението съдът следва да съобразява какво е дисциплинарното нарушение, за което е наложено дисциплинарно уволнение с оглед посочената в заповедта законова квалификация на нарушението или следва да го извежда от посочените в мотивите на заповедта обстоятелства и в тази връзка обуславя ли неправилната квалификация в…
 • Решение №****/**.**.2009 по дело №****/2009
  Относно поредността при погасяване на главница и на начислена върху нея законна лихва по чл. 86, ал. 1 ЗЗД, когато длъжникът не е заявил кое задължение погасява с извършеното частично плащане, респ. в този случай коя норма намира приложение – на чл. 76, ал. 2 ЗЗД или на чл. 76,…

Цитирано в

 • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2022
  При предявен иск по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, преценката за законосъобразност как се извършва – с оглед цитираните в заповедта законови разпоредби от работодателя или от изложените в заповедта фактически обстоятелства, обуславящи изводът на наказващия орган за допуснато нарушение на трудовата дисциплина? Длъжен ли е въззивният съд…

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право