Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

от значение за изхода на делото, което е довело до неправилно определяне степента на съпричиняване в изключително висок обем. Изложено е, че при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди въззивният съд не е съобразил сериозността на полученото от пострадалия в резултат на произшествието травматично увреждане на коляното, довело до постоянна хлабина и неустойчивост на крака, продължителния период, през който той е търпял и продължава да търпи болки и страдания, негативната промяна в неговия професионален и социален живот. Посочено е, че пострадалият и в бъдеще ще има развитие на заболяване на опорно двигателния апарат - артроза и на двете коленни стави на левия и десния крак, поради наличието на предходно диагностицирано заболяване - коксартроза в последна четвърта степен с инвалидност над 71%, което е задълбочено от увреждането, причинено при пътнотранспортното произшествие. Наведен е довод, че въззивният съд не е взел предвид и възрастта на пострадалия от 61 години, липсата на низходящи роднини и обстоятелството, че той сам полага грижи за майка си, която е единствения му жив близък роднина. Въззивното решение е оспорено и в частта, в която с позоваване на чл. 81, т. 3 ЗДвП, във връзка с чл. 51, ал. 2 ЗЗД съдът е приел наличието на съпричиняване, с довода, че той не е съобразил, че поведението на касатора е в съответствие с нормата на чл. 80, т. 2 ЗДвП, която задължава водача на велосипед да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Поддържа се, че забраната по чл. 81, т. 3, предл. първо ЗДвП се отнася само за преминаване на велосипедиста до друго движещо се превозно средство и не е приложим към процесния случай, при който автомобилът, с който е причинено увреждането, е спрял. Наведен е довод, че въззивният съд не е съобразил, че мястото на предизвикване на произшествието е основната и една от най- натоварените улици в [населено място], с непрекъснат трафик, което налага спазването на правилото на чл. 80, т. 2 ЗДвП за движение възможно най-близо до дясната граница на платното, а не на забраната по чл. 81, т. 3, предл. първо ЗДвП. Жалбоподателят счита, че несъобразяването на тази норма нарушава принципа за определяне приноса на пострадалия за настъпване на вредите чрез сравняване на действията и бездействията му с поведението на останалите участници в пътнотранспортното произшествие и другите обстоятелства, свързани с него.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд, Търговска колегия, първо търговско отделение, в закрито заседание на десети април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИВАЙЛО МЛАДЕНОВ

АННА НЕНОВА

разгледа докладваното от съдия Младенов т. д. №******г. и за да се произнесе, съдът взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Ж. Г. Ч., чрез пълномощника му адв. Н. К. от АК-Стара Загора против решение №******г., пост. по т. д.№******г., на Пловдивския апелативен съд в частта, с която е отменено като неправилно първоинстанционното решение от 29.12.2021 г. по т. д. №******г. по описа на Старозагорския окръжен съд по иска с правно основание чл. 432 КЗ, за разликата над 20 818.40 лв. до 35 023 лв., представляваща обезщетение за претърпени от касатора неимуществени и имуществени вреди и искът е отхвърлен за тази сума.

В касационната жалба се твърди, че решението е ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право