Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

Кои са предпоставките, при които съобразно Тълкувателно решение №1/21.06.2018 г. по тълк. д. №1/2016 г. по описа на ОСНГТК на ВКС лица, извън тези, посочени в ППВС №4/1961 г. и ППВС №5/1969 г., имат материалноправна легитимация да претендират обезщетяване на неимуществени вреди от смъртта на техни близки, причинена в резултат на деликт?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти януари през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОНКА ЙОНКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

При участието на секретаря СИЛВИАНА ШИШКОВА

Като изслуша докладваното от съдия ПЕТЯ ХОРОЗОВА

търг. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл..

Образувано е по касационна жалба на „Дженерали застраховане АД с ЕИК[ЕИК], [населено място], чрез процесуалния му пълномощник, срещу решение №******г. по в. т. д. №******г. на Апелативен съд – Пловдив, като касационното му обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК в частта, с която след осъществения въззивен контрол върху решение №******г., постановено по т. д. №******г. по описа на Окръжен съд – Пазарджик, застрахователното дружество е осъдено на основание чл. 432, ал. 1 КЗ във вр. с ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

 • Тълкувателно решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016
  Кои лица са материално легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на техен близък?
 • Постановление №****/**.**.1961 по дело №****/1961
  За обобщаване на практиката по някои въпроси във връзка с отговорността за непозволено увреждане.
 • Постановление №****/**.**.1969 по дело №****/1969
  За допълване на т. 2 от раздел III от Постановление № 4/61 г. на пленума относно кръга на лицата, които имат право на обезщетение за неимуществени вреди при причинена смърт.
 • Решение №****/**.**.2019 по дело №****/2015
  за активната материалноправна легитимация на касатора - ищец по исковете с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ и чл. 288, ал. 1, т. 2, б. а КЗ /отм./, да претендира и получи обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на сестра си С. А., причинена при ПТП. Поради това…
 • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
  Относно предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки на лица, извън кръга на посочените в Постановление № 4 от 25.V.1961 г. и Постановление № 5 от 24.ХІ.1969 г. на Пленума на Върховния съд.
 • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
 • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
  За приложението на предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки, на лица извън кръга на посочените в ППВС № 4/1961 г. и ППВС № 5/1969 г.. – „ по изключение„ и при „особено близка връзка с починалия„ - съгласно задължителна съдебна практика ТР…
 • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
  За предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на близки на лица, извън кръга на посочените в Постановление № 4 от 25.V.1961 г. и Постановление № 5 от 24.ХІ.1969 г. на Пленума на Върховния съд.
 • Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
  Относно предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на други лица, извън кръга на най-близките на починалия по смисъла на Постановление №4/25.05.1961г. и Постановление №5/24.11.1969г.
 • Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
  Кои са предпоставките, при които съобразно Тълкувателно решение №1/21.06.2018 г. по тълк. д. №1/2016 г. по описа на ОСНГТК на ВКС лица, извън тези, посочени в ППВС №4/1961 г. и ППВС №5/1969 г., имат материалноправна легитимация да претендират обезщетяване на неимуществени вреди от смъртта на техни близки, причинена в резултат…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право