Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

„1. При постановяване на въззивното решение следва ли въззивният съд да обсъди поотделно и в тяхната съвкупност всички събрани от двете съдебни инстанции доказателства и заключения по назначени по делото експертизи; 2. Родство между свидетел и ищеца автоматично ли води до „заинтересованост“ на свидетеля, съответно изключване на събраните чрез разпита му данни от доказателствения материал по делото; 3. При постановяване на решението си по делото длъжен ли е съдът да се съобрази със заключенията по изслушаните и приети по делото експертизи; В случай, че становищата на съда и вещите лица се различават, длъжен ли е в мотивите на решението съдът подробно да аргументира защо не кредитира изцяло или частично заключението/заключенията; 4. Какви са пределите на материалната доказателствена сила на констативния протокол за ПТП с пострадали лица; Констатациите на съставителя на протокола в графа „обстоятелства и причини за ПТП“ обвързват ли решаващия съдебен състав по дело, касаещо репариране на вреди от съответното ПТП“. Допускането на касационно обжалване по първите три въпроса се поддържа бланкетно на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, а по четвъртия въпрос - на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК с твърдения, че въпросът е разрешен от въззивния съд в противоречие с практиката на ВКС в решение №15/25.07.2014 г. по т. д. №1506/2013 г. на І т. о.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на седемнадесети април през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОНКА ЙОНКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. №******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на E. А. М. – чрез пълномощник адв. М. Д. от САК, срещу решение №******г., постановено по в. т. д. №******г. на Апелативен съд – П.. С посоченото решение, след отмяна на решение №******г. по т. д. №******г. на Окръжен съд – Хасково, са отхвърлени предявените от Е. А. М. против Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“ искове за заплащане на сумите 40 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от ищцата при ПТП на 28.07.2019 г., и 6 090.53 лв. – обезщетение за забава, и ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право