Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Иво Димитров


Анотация

Въпрос

са от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото, тъй като е налице противоречива практика на съдилищата при разрешаването на тези въпроси и разглеждането им ще допринесе за промяна на създадената поради неточно тълкуване съдебна практика, както и за развитието на правото чрез усъвършенстване на законодателството с прецизиране със законодателни изменения на непълни и/или неясни законови норми, уреждащи обществените отношения в сферата на здравното осигуряване, както и развитие на съдебната практика за изграждане на ясна, безпротиворечива и пълна система от правни норми, а приносът в тълкуването им ще осигури разглеждане и решаване на делата според точния смисъл на законите. твърди се, че посочените по-горе въпроси са разрешени в смисъла по който ги е разрешил ПАС в процесното съдебно решение в следните други съдебни решения: решение №260148/14.04.2021 г. по търг. дело №1229 по описа за 2020 г. на Окръжен съд - Стара Загора, решение №260017 от 15.01.2021г. по търг. дело №157 по описа за 2020 г. на Окръжен съд - Стара Загора, решение №260169 от 09.06.2021 г. по в. търг. дело №200 по описа за 2021 г. на Апелативен съд – Пловдив, а в противоположен смисъл тези въпроси са разрешени в решение №1113 от 18.06.2019 г. на Софийски градски съд по т. д. №2705 по описа за 2018 г., решение №751 от 18.04.2019 г. на Софийски градски съд по т. д. №616 по описа за 2018 г., решение №2169 от 02.12.2019 г. на Софийски градски съд по т. д. №1269 по описа за 2019 г.; По чл. 280, ал. 2, предложение 3 ГПК: Твърди се, че в обжалваното решение въззивният съд не е обсъдил и анализирал всички твърдения, доводи и възражения на жалбоподателя; Видно от подадената въззивна жалба, в същата са изложени редица възражения и доводи за неправилност и необоснованост на решението на първа инстанция; В оспореното решение на Пловдивският апелативен съд не са обсъдени наред с цитирани в същото разпоредби от ЗЗО и възраженията и доводите на жалбоподателя във връзка с разпоредбите на чл. 24, т. 1 ЗЗО, чл. 4, ал. 1, т. 2, буква б ЗБНЗОК за 2017 г., твърдението, че не са представени от ищеца доказателства, които да доказват задължение на НЗОК да заплати медицинска дейност над определените с договора стойности във връзка с процедурата по чл. 355 НРД за МД за 2017 г.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдията Иво Димитров т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от ответника в производството НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА /НЗОК/ срещу въззивно решение №******г., постановено Пловдивски апелативен съд /ПАС/, Трети търговски състав по в. т. д. №******г. в частта му, с която е потвърдено първоинстанционно решение №******г., постановено Старозагорски окръжен съд, Търговско отделение по т. д. №******г., поправено с решение №111 от 12.11.2021 г. по същото дело, в неговите части, с които е осъдена НЗОК да заплати на „МБАЛ Тракия“ ЕООД, ЕИК:[ЕИК], стойността на извършена през месец април 2017 г. болнична помощ по клинични пътеки по ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право