Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Боян Балевски


Анотация

Въпрос

от изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се свеждат до значението на сключения между страните предварителен договор за продажба на имота, в изпълнение на който, според касаторите е сключен окончателния договор за покупко-продажба-предмет на спора по настоящия иск по чл. 135, ал. 1 ЗЗД относно продължаване на неговото действие към датата на сключването на окончателния договор и към кой момент следва да се преценява знанието за увреждане: към датата на сключване на предварителния или на окончателния;5 и 6. Въпроси- за задължението на съда да се произнесе по всички доводи на страната във връзка с довода, че банката-кредитор е разполагала с вземане срещу застрахователя за обезщетение срещу риск от неизпълнение на договора за кредит и следва ли при наличие на такова вземане на банката срещу застрахователя на финансовия риск да се уважи иск по чл. 135, ал. 1 ЗЗД;7. Длъжен ли е бил съда да обсъди всички доказателства и по-специално 4 броя платежни нареждания за заплащане на цена от купувача по атакувания договор А. С. на продавача С. К.; 8. Процесуално допустимо ли е въззивният съд да взима в предвид служебно неприети от първоинстанционния съд доказателства-прот. от о. з. на 08.11.2019 г. по гр. д. №9840/2017г на СГС, за неприемането, на които липсва изрично оплакване във въззивната жалба;

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, Първо отделение в закрито заседание на 08 февруари, две хиляди двадесет четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощниците на С. С. К. ЕГН: [ЕГН] и Н. К. К. ЕГН:[ЕИК] и на А. М. С. ЕГН: [ЕГН] срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на САС, с което е било отменено първоинстанционното решение, постановено по гр. д.№******го е постановено друго, с което е обявен за за относително недействителен на основание чл. 135 ЗЗД по отношение на „Уникредит Булбанк“ АД, договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт за покупко-продажба №******г. на нотариус М. Г., с per. №622, вписан в СВП с №101, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право