Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

докладвано от съдия Таня Орешарова


Анотация

Въпрос

1. Следва ли да се присъдят разноски по реда на чл. 38, ал. 2 ЗАдв, в пълен размер определен съгласно чл. 7, ал. 2 Наредба №1/04 г., на ВАдвС в случаите, когато по делото безспорно е установено, че предприетите процесуални действия от страна на процесуалния представител се изразяват само и единствено в изготвяне на общ за двамата ответници писмен отговор на искова молба. 2. При направено възражение по чл. 78, ал. 5 ГПК следва ли съдът да извърши преценка за фактическата и правна сложност на делото и за съответствието й със заплатеното адвокатско възнаграждение? 3. Следва ли да се присъдят разноски по реда на чл. 38. ал. 2 ЗАдв в пълен размер, определен съгласно чл. 7, ал. 2 Наредба №1/04 г. на ВАдвС без да се взема предвид действително оказаната адвокатска помощ, нейния обем, липсата на фактическата и правна сложност по делото, както и етапа на който делото е прекратено поради отказ от иска? 4. Може ли съдът във всеки случай, по прилагането на общия режим в областта на съдебните разноски да се отклони по изключение от този режим и да определи размера на разноските, като отчете правната и фактическа сложност на конкретното дело, без да е обвързан от минималния размер на адвокатските възнаграждения, предвиден в Наредба №1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Сочи, че с обжалвания съдебен акт въззивната инстанция се е произнесла в противоречие с практиката на Върховния касационен съд - Тълкувателно решение №6/06.11.2013 г. по тълк. дело №6/2012 г. на ОСГТК на ВКС, определение №460/28.07.2014 г. по гр. д. №3559/2014 г., ГК, I г. о. на ВКС и определение №359/25.07.2016 г. по ч. т. д. №647/2016 г., ТК, I т. о. на ВКС - основание по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, както и и в противоречие с актове на Съда на европейския съюз - Решение от 09.03.1978 г. по дело 106/1977 на Съда на ЕО, Решение от 28.07.2016 г. по дело С-57/2015 на Съда на ЕС, Решение от 19.02.2002 г. по дела С - 94/04 на СЕО, Решение от 23.11.2017 г. по съединени дела С - 427/2016 и С- 428/2016 на Съда на ЕС, Решение от 05.12.2006 г. по обединени дела С-94/2004 и С-202/2004 на Съда на ЕС- основание по чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК. Също така смята, че по въпросите липсва задължителна съдебна практика по тълкуването и прилагането на закона и предпоставя касационното обжалване да бъде допуснато и в хипотезата на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ТАНЯ ОРЕШАРОВА

като разгледа докладваното от съдията Орешарова ч. гр. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на КОНПИ, подадена чрез А. П. И., главен инспектор в ТД на КОНПИ В., с приложено пълномощно, срещу определение №******г. по възз. ч. гр. д. №******г. на Апелативен съд – Варна, с което е потвърдено определение №******г. по гр. д. №******г. на Окръжен съд – Добрич, с което е оставена без уважение молбата на КОНПИ на основание чл. 248 ГПК да бъде изменено определение №928/01.11.2023 г. по гр. дело №303/2023г в частта за разноските.

Според жалбоподателя обжалваният съдебен акт е постановен в противоречие с материалния закон, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право