Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

докладвано от съдия Кристияна Генковска


Анотация

Въпрос

1/ Допустимо ли е назначаването на СГЕ във въззивната инстанция, когато по реда на чл. 193 ГПК своевременно е оспорена автентичността на документа, но не е изслушана такава в първата инстанция?; 2/ Преклудира ли се правото на ответника да оспори представените писмени доказателства и да поиска СГЕ с подаване на отговора на исковата молба или това е допустимо да се осъществи с отговора на допълнителната искова молба?; 3/ относно допуснато съществено процесуално нарушение на чл. 194 и чл. 195 ГПК, поради което не е била извършена проверка на автентичността на документ; 4/ Длъжен ли е въззивният съд да изложи в мотивите си кои доказателства конкретно кредитира, така че да възприеме изцяло защитната теза на ответника и въз основа на кои формира правни изводи?; 5/Налице ли е „мълчаливо съгласие или „противопоставяне по смисъла на чл. 301 ТЗ, когато единият управител на дружеството, при съвместно представителство на двама управители, се е противопоставил веднага след като е узнал за съществуването на договора, като е отказал плащането по този договор и е изразил несъгласие в отговора на исковата молба? Следва ли узнаването да е относно целия обем на сключената сделка, вкл. възнаграждение, размер на неустойките? Касаторът се позовава на допълнително основание по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като по първия въпрос твърди противоречие с практика на ВКС, обективирана в решение №57/16.04.2013 г. по гр. д. №872/2012 г. на ВКС, III г. о., решение №100/02.03.2011 г. по гр. д. №1820/2009 г. на ВКС, I г. о. и решение №1/30.01.2015г. по т. д. №52/2014г. на ВКС, II т. о.; по втория въпрос- противоречие с решение №128/25.02.2015 г. по т. д. №2611/2013 г. на ВКС, II т. о.; по трети въпрос – с решение №225/07.01.2019 г. по гр. д. №567/2018 г. на ВКС, III г. о.; по четвъртия въпрос – с решение №8/19.01.2018 г. по т. д. №2435/2016 г. на ВКС, II т. о. По пети въпрос въвежда допълнително основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. Позовава се и на хипотеза на недопустимост и на „очевидна неправилност“ по смисъла на чл. 280, ал. 2, предл. второ и 3 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесет и трети май през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Генковска т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Даркблу хоум“ООД против решение №******г. по в. т. д. №******г. на Софийски апелативен съд, с което след частична отмяна и частично потвърждаване на решение №******г. по т. д. №******г. на СГС касаторът е осъден да заплати на „Кредит Мениджмънт“ЕООД по иск с правно основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД, във вр. с чл. 51 ТЗ сумата от 34 440 лв. с ДДС, представляваща възнаграждение по чл. 3 от договор за финансово посредничество от 03.12.2018 г. и по иск с правно основание чл. 92 ЗЗД – сумата ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право