Добро утро! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2021

докладвано от съдия Павел Банков


Анотация

Въпрос

от предмата на спора: 1. В хипотеза на банков кредит, по който цялата сума реално е предоставена на кредитополучателя и е използвана от него в резервната за страната валута /евро/, а не в чуждестранната валута / швейцарски франкове/, уговорена в договора за кредит и задължението за погасяване е посочено в договора в същата чуждестранна валута, счита ли се, че договорът е сключен в резервната валута за страната / евро/ и в коя валута се дължи връщането на кредита? – е разрешен от въззивния съд в противоречие с цитираната практика на ВКС / р. по т. д. №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1467/2019 [/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]г. на второ т. о., р. по т. д. №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]2184/2019 [/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]г. на второ т. о. и р. по т. д. №1901/2019 г. на второ т. о./ Въззивното решение по този въпрос, свързан с правилното тълкуване и прилагане на Директива 93/2013 противоречи и на практиката на СЕС – опр. по дело С-119/2017 г.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 6.12.23 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ТАНЯ ОРЕШАРОВА

Като разгледа докладваното от съдия Иванова гр. д. №******г., намира следното:

Производството е по чл. 288, вр. с чл. 280 ГПК.

ВКС се произнася по допустимостта на касационните жалби на Д. Й. и И. Й. и на „Юробанк България“ АД срещу въззивното решение на Градски съд София/СГС/ по гр. д. №******г. и по допускане на обжалването. С въззивното решение са прогласени за нищожни по исковете на Д. Й. и И. Й. срещу „Юробанк България“ АД с пр. осн. чл. 26, ал. 1, предл. първо, вр. с ал. 4 и чл. 143 и 146 ЗЗП изброените клаузи от сключените между страните договор за кредит за покупка на недвижим имот №******г. и допълнителните споразумения към него от 18.02.10 г., 23.09.2010 г. и 31.10.2011 г.

Касационните жалби ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право