Анотация

Въпрос

Може ли претендиращият обезщетение за имуществени вреди да предяви с един иск срещу деликвента цялото си вземане за всички имуществени вреди, произтичащи от едно непозволено увреждане?
При присъждане на обезщетение за имуществени вреди и на законната лихва за забава на плащането, кой е моментът, който съдът трябва да определи като начален за възникналото увреждане на пострадалия – момента на плащане на сумите от последния, или този на увреждането?
Длъжен ли е съдът да приеме, че деликвентът изпада в забава по отношение на вземането на увредения като обезщетение за претърпени имуществени вреди, от момента на настъпване на деликта и от този момент дължи законната лихва за забава върху заплатената от увредения сума за изследвания, лекарства и пр., без значение, че е разходвана по-късно? (По иск срещу Община Стара Загора за заплащане на 25 хил. лева – обезщетение за неимуществени вреди, причинени от падане на тротоар, довело до травматични увреждания)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на осми юни, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА, РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело №******/2022 [/aam]******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх.№******г. на община Стара Загора, представлявана от кмета Ж. Т., чрез юрисконсулт С. Н., и вх.№******[/aam]******г. на А. Д. Д., [населено място], чрез пълномощника адвокат С. Д., срещу въззивно решение №******г. по гр. д. №****** [/aam]******г. на Апелативен съд – Пловдив.

Община Стара Загора обжалва въззивното решение в частта, с която е потвърдено решение №******г. на ОС – Стара Загора, с което е осъдена да заплати на А. Д. Д. 25 100 лева – обезщетение за неимуществени вреди, причинени от падане на тротоар, довело до травматични увреждания, на 20.10.2017г., заедно със законната лихва, считано от 20.10.2017г. до окончателното изплащане. В касационната жалба се правят оплаквания, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 1,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
    Дали ищецът /пострадалият/ може да предяви с един иск срещу деликвента цялото си вземане за всички имуществени вреди, произтичащи от едно непозволено увреждане, както и дали деликвентът изпада в забава по отношение на вземането на пострадалия, като обезщетение за претърпени имуществени вреди, от момента на настъпване на деликта и от…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне, чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация