Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Десислава Попколева


Анотация

Въпрос

1/Приложима ли е презумпцията за наличие на знание за увреждане по чл. 135, ал. 2 ЗЗД, когато приобретател по увреждащата сделка е представляван от лице от Съвета на директорите, което в по-ранен период е било представител на дружеството-продавач по същата сделка; 2/ В горната хипотеза, следва ли ищецът да докаже свързаност на лицата по смисъла на пар.1 ДР ТЗ и намерение за увреждане у приобретателя по увреждащата сделка; 3/ По смисъла на пар.1 ДР ТЗ, свързани ли са лицата по предявен иск с правно основание чл. 135 ЗЗД, които не са представлявали и/или участвали в управлението на ответните дружества едновременно /а по различно време/ към момента на сключване на увреждащата сделка и 4/ Представлява ли индиция за добросъвестност на трето лице, което е придобило възмездно движима вещ-плавателен съд преди вписана възбрана в Изпълнителна агенция „Морска администрация“ /в случая вписана 10 месеца след увреждащата сделка/. Поддържаният допълнителен селективен критерий - че въпросите са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото, е заявен без да е изложена конкретна обосновка. Въпреки доводите за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, касаторът не формулирал процесуалноправни въпроси, по които въззивният съд да е действал или произнесъл в противоречие със задължителната и съдебна практика на ВКС, цитирана в изложението, която е във връзка със задълженията на въззивния съд да мотивира решението си съобразно разпоредбите на чл. 235, ал. 2 и чл. 236, ал. 2 ГПК, като изложи фактически и правни изводи по съществото на спора и задължението му да се произнесе по всички доводи и възражения на страните в пределите, очертани с въззивната жалба и отговора.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на тринадесети май през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „СКМ Груп“ АД, чрез адв. И. Ц. против решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, с което като е потвърдено решение №******г., постановено по гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд Видин, е уважен предявения от Й. К. В. действаща лично за себе си и като майка и законен представител на малолетната си дъщеря М. Д. Д., Г. С. А. и М. А. Й. против „СКМ Груп“ ЕАД и „СКМ Интернешънъл“ ЕАД, иск с правно основание чл. 135, ал. 1 ЗЗД – за обявяване ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право