Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Джулиана Петкова


Анотация

Въпрос

се твърди да са разрешени от съда в противоречие с цитираната практика на ВКС, съгласно която, за да се установи характера на сключения договор е необходимо да се изследват неговото съдържание и уговорките на страните, а тълкуването на отделните клаузи се прави съобразно смисъла на всяка от тях и във връзка една с друга, съобразно действителната обща воля на страните; за определяне дали действително е налице договор за изработка се изследва ролята на изпълнението; както и формираната практика по въпроса за процесуалноправните задължения на въззивния съд като съд по съществото на спора. За втори и четвърти въпрос се сочи основанието на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. Касаторът се позовава и на основанието на чл. 280, ал. 2, пред. 3то ГПК – очевидна неправилност, като изтъква противоречието му с приложимите норми на правото на ЕС - Регламент №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1288/2013, съответно Ре[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]гламент 2021/817, които не изискват провеждане на специална процедура по избор на изпълнител, тъй като интересите на бюджета на ЕК са отнапред защитени чрез механизма на договорените единични ставки, което не позволява вариации по инициатива на координатора или бенефициента по проекта.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на девети април две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

като разгледа докладваното от съдия Петкова гр. дело №******год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Сдружение „Асоциация за развитие на младежките инициативи“, [населено място], чрез адв. С. Г., срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г., САС, 2-ри състав, с което, като е отменено частично първоинстанционното решение, е осъдено сдружението да плати на “Център за развитие на човешките ресурси”,[ЕИК], на основание чл. 55, ал. 1, предл. трето-то ЗЗД, сумата от 51 273 евро, с левова равностойност 100 281, 27 лева, като получена на отпаднало основание – развален договор за отпускане на финансова подкрепа за проект по Програма “Еразъм+” №******г., ведно с лихвата за забава, считано ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право