Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Гергана Никова


Анотация

Въпрос

1. Длъжен ли е съдът да обсъди поотделно и в съвкупност всички доказателства по делото, доводите на страните, както и всички правнорелевантни факти, от които произтича спорното право; 2. Длъжен ли е съдът да прецени заключението наред с другите данни по делото и при наличие на съмнение и необходимост от изясняване на обстоятелствата сам до допусне нова експертиза; 3. Длъжен ли е съдът да формира вътрешното си убеждение, като прецени всички обстоятелства по делото при спазване на научните, опитните и логическите правила; 4. Може ли да се приеме, че преустройство, извършено в имота на ответника по иска по чл. 109 ЗС, в нарушение на чл. 40, ал. 2 ЗУТ, представлява нарушение, от което е ясно, че с него се пречи на собственика да упражнява правото си в пълен обем; 5. Следва ли да има съответствие между търсената защита по чл. 109 ЗС и вида на нарушението, когато с постигането на защитата по чл. 109 ЗС се нарушава правната сфера на нарушителя до степен, че се ограничава упражняването на неговото право на собственост; Следва ли да има съответствие между търсената защита по чл. 109 ЗС и вида на нарушението; 6. Дали е адекватна защитата на собствеността по чл. 109 ЗС, с която се цели установяване на действие/състояние, извършено в имота на ответника в нарушение на едни правни норми и в съответствие с други правни норми; 7. Дали е адекватна защитата на собствеността по чл. 109 ЗС, с която се цели премахване на преустройство, извършено в имота на ответника в нарушение на забраната по чл. 40, ал. 2 ЗУТ и в изпълнение на изискванията по чл. 40, ал. 1 ЗУТ; 8. При иск по чл. 109 ЗС представлява ли неоснователно действие преустройство, извършено в имота на ответника в нарушение на забраната по чл. 40, ал. 2 ЗУТ и в изпълнение на изискванията по чл. 40, ал. 1 ЗУТ; 9. Нормата на чл. 40, ал. 2 ЗУТ има ли характер на строителна и/или санитарно-хигиенна норма (по смисъла на Тълкувателно решение №4 от 06.11.2017 г. по тълк. д.№4/2015г. на ВКС, ОСГК), като установена в закона единствено с оглед осигуряване на възможността за пълноценно ползване на съседните имоти по предназначение и за запазване на живота и здравето на живеещите в определено населено място или част от него.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Второ отделение, първи състав, в закрито заседание на петнадесети януари две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

СОНЯ НАЙДЕНОВА

като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по процесуално допустима касационна жалба вх.№******г., подадена от Х. Р. М. и Х. О. М. чрез адвокат Д. К. срещу въззивно Решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Окръжен съд – Пловдив, с което (след отмяна на Решение №******г. по гр. д.№1607/2021 г. на Районен съд – Асеновград) ответниците Х. Р. М. и Х. О. М. са осъдени да премахнат незаконно построената баня с тоалетна в СОС с КИ *****, построена над кухнята на ищците в СОС с КИ *****.

Постъпил е отговор по реда на чл. 287 ГПК от ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право