Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Борис Илиев


Анотация

Въпрос

1. Валидна ли е клауза за уговаряне на адвокатско възнаграждение като процент върху определен интерес с оглед изхода на делото /извън хипотезата на възложена защита по наказателни дела или граждански дела с нематериален интерес/ и в частност валидна ли е по смисъла на чл. 36, ал. 4 ЗАдв такава клауза, ако уговореното адвокатско възнаграждение следва да се определи въз основа на защитения материален интерес по конкретното дело? 2. Тъждествени ли са хипотезите на чл. 36, ал. 4 и чл. 46 ЗАдв или уговарянето на адвокатско възнаграждение като процент от определен интерес с оглед изхода на делото съставлява ли сключване на сделка с предмета на делото между адвокат и клиент? 3. При какви условия нееквивалентността на престациите води до нищожност на договор или клауза от същия?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 3-ТО ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ 1-ВИ СЪСТАВ, в закрито заседание на шести март през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав:

Председател: Мария Иванова

Членове: Илияна Папазова

Борис Д. Илиев

като разгледа докладваното от Борис Д. Илиев Касационно гражданско дело №******година

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Л. С. Л., ЕГН [ЕГН], против Решение №******г. по в. гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд- Перник, с което е потвърдено Решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд- Перник, с което е отхвърлен предявения от касатора против И. Л. И., ЕГН [ЕГН], иск за признаване за установено, че в полза на Л. С. Л. съществува изискуемо вземане срещу И. Л. И. за сумата от 7000 лв., представляваща част от общо дължимо възнаграждение в размер на 15649,20 лв. съгласно договор за правна защита и съдействие от 26.11.2019г., едно ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право