Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от съдия Яна Вълдобрева


Анотация

Въпрос

2. В кой момент може да се направи възражение за погасяване на вземането по давност, в случай, че въззивният съд едва с решението си е определил размера на вземането и периода на възникването му. Касаторът поддържа, че е налице основание за касационен контрол на решението и по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и твърди, че липсва формирана съдебна практика по следните въпроси: 3. Налице ли е правно основание за определяне и начисляване на цена за допълнителни количества енергия, ако корекцията е извършена след влизане в сила на ПИКЕЕ, обн. ДВ, бр.35/30.04.2019г. и обхваща период от време, предхождащ влизането им в сила; 4. Може ли електроснабдителното или електроразпределителното дружество да начислява ел. енергия в скрит регистър за периода преди влизане в сила на чл. 83, ал. 1, т. 6 ЗЕ, тоест за периода преди 08.05.2018г.; 5. В случаите, в които се установи наличие на измерени количества електрическа енергия в невизуализирани регистри на СТИ и операторът на съответната мрежа следва да начислява измереното след монтажа на СТИ количество енергия в тези регистри, когато периодът от монтажа до демонтажа обхваща повече от три години и при своевременно отправено от длъжника възражение за изтекла погасителна давност, на основание чл. 111, б. в ЗЗД, същото би ли било основателно и следва ли за периода на корекцията съдът да приложи давността; 6. Какъв е характерът на протокола от метрологичната експертиза на БИМ в частта за извършено софтуерно прочитане на показанията по скрит регистър-официален или частен документ; 7. Може ли електроразпределителното дружество да черпи права от собственото си противоправно поведение и да претендира суми за период по-дълъг от три месеца назад, считано от датата на демонтаж на СТИ, при липса на доказателства, представени от собственика на електроразпределителната мрежа, че изпълнява добросъвестно задълженията си по чл. 33 и чл. 42, ал. 5 ПИКЕЕ(2019г.). Касаторът счита, че отговорите на поставените въпроси ще допринесат за точното прилагане на закона и за развитие на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАРИЯ ХРИСТОВА

ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

като разгледа докладваното от съдията Вълдобрева гр. д. №******[/aam]******г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба с вх. №******[/aam]******г., подадена К. А. Х., чрез процесуалния представител адв. Ц. Д., против решение №******[/aam]******г. по въззивно гр. дело №******[/aam]******г. на Варненския окръжен съд, ГО, III състав. С въззивното решение в производство по реда на ч ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

ВЕЧЕ СЪМ АБОНАТ (ВХОД) АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела