Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Соня Найденова


Анотация

Въпрос

по смисъла на чл. 280, ал. 1 ГПК, във връзка с твърдението за противоречие с посочено тълкувателно решение на ВКС, поради което не е осъществено изискването за обща предпоставка за допускане на касационно обжалване както по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, така и по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, съгласно разясненията, дадени в т. 1 ТР №1/2010 г. от 19.02.2010 г. по т. д. №1/2009 на ВКС, ОСГТК. Твърдението на касатора, че въззивният съд се е произнесъл по процесуалноправен и материалноправен въпрос в противоречие с практиката на ВКС, и изразяването на несъгласие с формиран от въззивния съд извод относно приложението на чл. 76 ЗН при липсата на предявяване на такъв иск и спрямо лице което не е наследник, не покрива изискването за формулиране на правен въпрос по смисъла на горепосоченото тълкувателно решение, като касационинят съд не може сам да извежда такъв въпрос от твърденията на касатора. Липсата на общо основание за допускане касационното обжалване прави безпредметно обсъждане, дали са налице и допълнителните, кумулативни към него, основания съответно по т. 1 и т. 3 на чл. 280, ал. 1 ГПК, като същевременно касаторът не е и обосновал основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, а само е посочил този законов текст.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, второ отделение в закрито заседание на шестнадесети октомври две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

СОНЯ НАЙДЕНОВА

изслуша докладваното от съдия Соня Найденова гр. дело №******г., и за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от ответника в производството „Когис“ ЕООД, подадена чрез пълномощник адв. Н. Х. – САК, срещу въззивно решение №******г. по гр. д. №******г. на ОС – София, с което, в резултат на потвърждаване на първоинстанционно решение №******г. по гр. д. №******г. на РС – Сливница, е признато за установено на основание чл. 124, ал. 1 ГПК по отношение на „Гоитас“ ЕООД, че ответникът „Когис“ ЕООД не е собственик на поземлен имот с идентификатор №58606.15.22, находящ се в м. Прогон, с. Пролеша, община Божурище, НТП за бензиностанция, газостанция, метанстанция, с ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право