Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

са включени в предмета на обжалване - общата предпоставка за допускане на касационния контрол по чл. 280, ал. 1 ГПК, и твърди, че въззивният съд им е отговорил в противоречие с решение №452/25.06.2010 г. по гр. д. №4277/2008 г., IV-то ГО на ВКС и с решение №1291/03.02.2009 г. по гр. д. №5477/2007 г. V-то ГО на ВКС – допълнителната по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК. Позовава се и на очевидна неправилност. Основанието по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК обосновава с доводи, че уважаването на иска от въззивния съд противоречи на събраните доказателства. Така например в решението се приема, че цената от 7 100 лв. е два пъти под данъчната оценка, а според удостовереното в нотариалния акт тя е 7 081.30 лв. В решението се приема, че пазарната цена на продадения с договора имот към момента на сключения договора е 55 997.92 лв., но изводът е базиран на заключение на съдебно-техническа експертиза, което не отразява, че продавачът/ищецът си е запазил пожизненото право на ползване, а вещото лице е остойностило имота към заключението при това, без да съобрази събрани по делото гласни доказателства за извършени от купувача подобрения. Въззивният съд не е кредитирал приетото по делото заключение на комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, от което се установява, че към момента на сключения договор продавачът/ищецът е имал начален психоорганичен синдром, но не деменция. Мотивирал се е с това, че заключението противоречи на приета по делото медицинска документация, но е игнорирал медицинското направление изх. №1538/16.09.2019 г., издадено от д-р П. Л., издадено в свидетелство на това, че ищецът е могъл да разбира и да ръководи постъпките си. По същество касаторът се оплаква, че решението е неправилно като постановено в противоречие със събраните доказателства, необосновано е и поради това, противоречи на чл. 26, ал. 1, предл. трето ЗЗД. Претендира разноски.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Четвърто отделение в закритото съдебно заседание на двадесет и осми май две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: Веска Райчева

Членове: Геника Михайлова

Анелия Цанова

разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Обжалвано е решение №******г. по гр. д. №******г. в частта, с която Софийския окръжен съд отменя решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд – Своге и на основание чл. 26, ал. 1, предл. трето ЗЗД прогласява за нищожен договора по н. а. №10/16.09.2019 г., с който И. Д. Б. продава на Т. И. Д. на цена 7 100.00 лв. югоизточната част от масивна едноетажна върху сутерен жилищна сграда, ведно с 130/292 кв. м. ид. части от общите части на сградата и толкова ид. части от правото на собственост върху имота, върху която е построена.

Решението се обжалва Т. ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право