Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от Върховен касационен съд


Анотация

Въпрос

1 СТЕ/, който предписва как следва да бъде тя изпълнена, без отклонение в качествено отношение? Може ли субективното отношение на поръчалия изпълнение на дадена работа да бъде критерий за некачествено изпълнение или следва да се държи сметка за общоприети признаци и критерии за пригодност на изпълненото?- с твърдение за противоречие с цитираното по-горе решение №202/27.02.2015г., както и решение №306 от 14.10.2015г. по гр. д. №60/2015г., ВКС, IV г. о.; 6/ Необходимо ли е по свой почин и инициатива въззивният съд да назначи техническа експертиза за проверка на извършените СМР, включително и чрез допускане на частично разрушаване на изпълнените СМР с цел установяване на евентуални недостатъци, ако данните изнесени от първоначалната експертиза не са категорични?- с твърдение за противоречие с решение №346 от 19.02.2018г. по гр. д. №619/2017г. на ВКС, IV г. о. и решение №91/27.08.2015г. по гр. д. №321/2015г. на ВКС, II г. о.; 7/ Освобождаването на възложителя по договор за изработка от доказателствена тежест относно твърдяно некачествено изпълнение не поставя ли другата страна, която трябва да докаже точно изпълнение в определени случаи в невъзможност да осъществи докрай доказване на своите твърдения, ако за проверка на изработеното е необходимо дори да бъде нарушена неговата цялост?- с твърдение за противоречие с решение №60114/28.10.2021г. по т. д. №1751/2020г. на ВКС, II т. о.; решение №190 от 07.02.2018г. по гр. д. №180/2017г., ВКС, IV г. о.; решение №154 от 30.09.2013г. по т. д. №1263/2011г. на ВКС. Касаторът поддържа и доводи за очевидна неправилност на атакуваното въззивно решение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и осми март през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Христова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от „ММ-93“ ЕООД, [населено място] против решение №******г., постановено по в. т. д. №******г. по описа на Апелативен съд- Пловдив в частта, с която след частична отмяна на решение №******г., постановено по т. д. №******г. по описа на Окръжен съд- Пловдив, е осъден касаторът да плати на Д. А. Т. от [населено място] сумата 35 908.29 лева- обезщетение за причинените му вреди, изразяващи се в разходите, необходими за поправка на неточно в качествено отношение изпълнение на възложеното по договор за изработка от 20.07.2020г., ведно със законната ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право