Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Ваня Атанасова


Анотация

Въпрос

1/. „материалноправен въпрос, касаещ предпоставките за присъждане на обезщетение по чл. 45 ЗЗД“ – налице ли е злоупотреба с право тогава, когато страната подава молба за защита със съзнанието, че защитава съществуващо свое субективно право и дали в този случай е от значение дали предприетата защита е адекватна, дали твърдяното субективно право съществува и дали е допуснала грешка при преценка на правата си; 2/. „ процесуалноправен въпрос относно задълженията на въззивната инстанция да направи проверка за правилното очертаване рамките на спора, извършване на повторен доклад и събиране на всички относими и допустими доказателства, въз основа на което да изгради становището си по същество“, както и въпроси „относно задължението на съда за субсумиране на установените факти под приложимата материалноправна норма и събиране и преценка на доказателства; 3/. длъжен ли е въззивният съд да се произнесе по всички доводи и твърдения на страните, да обсъди всички доказателства по делото в тяхната съвкупност и да изложи собствени мотиви по спора.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети януари две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: БОНКА ДЕЧЕВА

Членове: ВАНЯ АТАНАСОВА

АТАНАС КЕМАНОВ

изслуша докладваното от съдията Ваня Атанасова гр. д. №******година.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от ответницата Р. К. Б., чрез адв. Р. Д., срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на ОС – Варна, 3 с-в, потвърждаващо решение №******г. по гр. д. №******г. на РС – Варна, с което Р. К. Б. е осъдена, на основание чл. 45 ЗЗД, да заплати на И. И. В. сумата 23161 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди за преживени душевни болки и страдания, причинени му заради нарушено от ответницата право на ищеца на семеен живот с дъщеря му Д. И. В., в периода 20.06.2016 г. – 10.06.2021 г., чрез лишаването му ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право