Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Елеонора Чаначева


Анотация

Въпрос

– 1/Допустимо ли е доказване на изпълнение по договор за посредничество чрез всички допустими доказателствени средства, в това число и свидетелски показания, в случай, че в договора страните са договорили съставяне на протокол за оглед“ 2/“Допустимо ли е доказване на осъществен контакт между купувач и продавач от посредник, който да е довел до настъпване на крайния резултат- придобиване на недвижим имот, чрез всички допустими доказателствени средства в това число и свидетелски показания.“ и 3/ „ Дължи ли се договорна неустойка ако страната, която я претендира е изпълнила или е имала готовност да изпълни насрещните си задължения по договора.“ Касаторът е посочил две решения на ВКС като е поддържал общо противоречие с тях. Посочил е в тази връзка, че тези два съдебни акта разрешавали въпросите относно това дължи ли се неустойка в случаите „ когато кредиторът е изпълнил или не задълженията си или е бил готов да го изпълни“. Страната е възпроизвела част от мотивите на тези съдебни актове, дефиниращи необходимите за доказване факти, с оглед основателност на иска по чл. 92 ЗЗД. Поставила е въпрос № 4/ „ Относно изпълнението на договора за поръчка. Осъществяването на контакт между страните – продавач и купувач, води ли до неизпълнение на договора съответно дължимост на комисионно възнаграждение“. Касаторът а е изброил съдебна практика и накратко е коментирал дължимост на уговорено възнаграждение „ ако посредникът е свързал страните по сделката“. Страната е поддържала още основание по чл. 280, ал. 2 ГПК в хипотеза „очевидна неправилност“, подкрепено с лаконичното твърдение, че по делото било безспорно доказано изпълнение на задълженията по сключения между страните договор, поради което и решението било очевидно неправилно. Други доводи не са развити.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в закрито заседание на трети октомври две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

изслуша докладваното от съдията Чаначева т. дело №******година.

Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на „Олимп – Ю. В.- Недвижими имоти“ ООД, [населено място] против решение №******г. по т. д. №******г. на Софийски апелативен съд

Ответникът по касационната жалба- „Монтеканал България 3 „ЕООД, [населено място], чрез пълномощника си – адв. А. Л. е на становище, че не са налице предпоставки за допускане на решението до касационно обжалване, а по същест ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

ВЕЧЕ СЪМ АБОНАТ (ВХОД) АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела