Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

нямат характеристиката на правни въпроси по смисъла на чл. 280, ал. 1 ГПК и не са обуславящи за спора (вж. - т. 1 ТР №1/19.02.2010 г. по тълк. д. №1/2009 г. на ОСГТК), тъй като касаят правилността (чл. 281, т. 3 ГПК) на постановеното решение. По същество съдържанието и аргументацията на въпросите отразяват субективната преценка и оплакванията на страната, че съдът не е взел предвид всички значими за случая обстоятелства при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди. Това становище се опровергава от съдържанието на мотивите на обжалвания акт. Извън това, в изпълнение на задължителните указания в ППВС №4/1968 г. въззивният състав е посочил конкретно обстоятелствата, които е счел за релевантни за определяне обема, вида и интензитета на претърпените неимуществени вреди. Обсъдени са тежестта и броя на травмите, проведеното лечение, негативните последици за здравето на ищеца и отражението им в ежедневието на пострадалия. Размерът на обезщетението е определен към момента на настъпване на вредите, т. е. съобразени са и конкретните икономически условия в страната. Предвид това, не е налице основание за допускане на въззивното решение до касационен контрол. Изразеното чрез поставените въпроси несъгласие с фактическите изводи на съда съставлява оплакване за необоснованост на въззивното решение - чл. 281, т. 3 ГПК, но правилността на изводите за приетия за справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди се проверява във фазата по чл. 290 ГПК, а не в производството по чл. 288 ГПК. Преценката на отделните факти по делото, относими към определяне на конкретния размер на обезщетението за неимуществени вреди при спазване на принципа за справедливост, е въпрос по съществото на правния спор, по който касационната инстанция се произнася след селектирането на касационната жалба, за което в случая не са налице поддържаните от страната предпоставки по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети май през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Гаранционен фонд, чрез юрисконсулт Й. Ш., против решение №******г. постановено по в. гр. д. №******г. на Апелативен съд – Варна, с което е потвърдено решение №******г. по т. д. №******г. на Окръжен съд- Варна, в частта, с която касаторът е осъден да заплати на Н. Г. Б. сумата от 14 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди – телесни увреждания, болки и страдания в резултат на ПТП от 09.05.2020 г., ведно със законната лихва, считано от 14.09.2021 г. до окончателното издължаване на сумата. Първоинстанционното решение ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право