Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Любка Андонова


Анотация

Въпрос

касаят приложението на чл. 235, ал. 3 ГПК във връзка със задължението на съда при постановяването на решението си да вземе предвид факти, настъпили след депозирането на исковата молба. Подобни възражения, че съдът не е отчел конкретни, установени въз основа на представените от страните доказателства, факти не са правени до момента в производството, поради което въззивният съд не се е произнасял по тях и съответно не са от значение за изхода на конкретното дело. Следва да се посочи, че във връзка със събирането на доказателства също не са релевирани оплаквания от страните до този момент, като обстоятелството, че във въззивната инстанция не са събрани нови доказателства е следствие единствено от процесуалната активност на страните. Следва да се посочи също така, че основанието за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК изисква освен формулирането на относим към решаващите изводи на съда въпрос, и допълнителна аргументация защо същият е от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото. В представеното изложение не се съдържа позоваване на конкретна съдебна практика, която е противоречива, грешна или остаряла, нито е цитирана правна норма, която е неточна или неясна, а освен това по приложението на чл. 235, ал. 3 ГПК съществува трайна съдебна практика. С оглед посоченото по поставените въпроси не следва да се допусне касационно обжалване.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми март през две хиляди и двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ЛЮБКА АНДОНОВА

като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. Г. И. и К. М. Ф., подадена чрез адв. М. Х., срещу въззивно решение №******г., по в. гр. дело №******г. на Окръжен съд – Сливен, с което е отменено решение №******г. по гр. дело №******г. на Районен съд – Сливен и вместо това е уважен предявеният от ищцата М. П. П. иск по чл. 87, ал. 3 ЗЗД за разваляне поради неизпълнение на сключения на 20.06.2018 г. между нея и касаторката договор за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт №**, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право