Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Десислава Попколева


Анотация

Въпрос

1/ При заявена по реда на чл. 410 ГПК, впоследствие по чл. 422 ГПК претенция за изплащане на суми, представляващи неизплатени обезщетения за неизползван платен годишен отпуск и при прекратяване на правоотношението, при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, длъжен ли е съдът да изследва характера на правоотношението, въз основа на което е възникнало задължението за плащане или следва да установи дължимостта на претендираните суми, респ. дали вземането съществува или не и от там да направи извод за основателност; 2/ От значение за правилното решаване на делото по реда на чл. 422 ГПК ли е обстоятелството как е наименован договора по силата на който е възникнало задължение за изплащане на суми и следва ли това да рефлектира върху основателността на иска, респ. представлява ли това самостоятелно основание за отхвърлянето му; 3/ От какво се определя дължимостта на претендираните суми, заявени по реда на чл. 410 ГПК, а впоследствие по реда на чл. 422 ГПК – от характера на договора /основанието въз основа на което се претендират или от неговото съдържание и събраните по реда на ГПК в общото исково производство доказателства; 4/ Следва ли съдът да отхвърли претенцията за дължими суми, само защото иска е заявен по реда на КТ и само защото договорът, въс основа на който се претендират права е наименован договор за възлагане и управление, а не „трудов договор“ и 5/ Обвързан ли е съдът от посоченото от ищеца правно основание или правната квалификация се определя служебно от съда и следва ли съдът да укаже, вкл. и чрез оставяне на исковата молба без движение, че посоченото в исковата молба правно основание е неотносимо или следва да реши спора въз основа на заявените от ищеца обстоятелства и представените документи без оглед посоченото от него правно основание. Поддържа се, че даденото от въззивния съд разрешение по повдигнатите въпроси противоречи на съдебната практиката на ВКС, обективирана в решение №306/25.06.2012 г. по гр. д. №1387/2011 г. на ІV г. о., решение №204/28.07.2014 г. по гр. д. №983/2014 г. на III г. о., решение №128 от 12.06.2015 г. по гр. д. №6542/2014 г. на III г. о., решение №222 от 3.05.2016 г. по т. д. №3471/2014 г. на I т. о. и решение №241 от 16.10.2017 г. по гр. д. №322/2017 г. на ІV г. о. на ВКС, както и на задължителната практика на ВКС – разясненията, дадени в т. 2 на ТР №3/22.04.2019 г. по т. д. №3/2016 г. на ОСГТК на ВКС. Бланкетно се твърди и наличието на основанието на чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК – очевидна неправилност.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на тринадесети май през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Р. Д. Б., чрез пълномощника му адв. М. Ч., против решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд Кърджали, с което като е потвърдено решение №******г., постановено по гр. дело №******г. по описа на Районен съд Кърджали, са отхвърлени предявените от касатора против „Търговия – К“ ООД, установителни искове по чл. 422 ГПК за признаване за установено, че дружеството дължи на ищеца сумата от 12 700,80 лв., представляваща неизплатено обезщетение по чл. 222, ал. 3 КТ и сумата от 14 817,60 лв., представляваща обезщетение по чл. 224, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право