Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Василка Илиева


Анотация

Въпрос

1. „Договор за наем на имот – държавна собственост, сключен с трето лице и не по установения нормативен ред, противопоставим ли е на собственика на имота – Държавата, чрез ведомството, на което имотът е предоставен за управление? Този договор съставлява ли валидно правно основание в отношенията между собственика на имота и наемателя за осъществяваната от последния фактическа власт върху имота?“; 2. „В хипотезата на т. 2 собственикът на имота разполага ли с правото на иск на основание чл. 59 ЗЗД срещу наемателя на имота за заплащане на обезщетение за времето, през което е бил лишен от ползване на вещта?“ и 3. „Каква е по естеството си и в какво се изразява причинната връзка между обедняването и обогатяването на страните, когато се претендира обезщетение в случаите, когато е безспорно, че собственикът е лишен от възможността да ползва имота си – публична държавна собственост, който предвид характера на собствеността се ползва с особен режим, например отдаването под наем на страна при съобразяване на разпоредбата на чл. 16 ЗДС?“. Сочи, че въпросите са решени в противоречие с приетото в т. 11 и т. 5 ППВС №1/1979 г., решение №598/29.10.2010 г. по гр. д. №1302/2009 г. на ВКС, III г. о., решение №129/16.02.2010 г. по гр. д. №406/2009 г. на ВКС, III г. о., решение №75/15.05.2009 г. по т. д. №770/2008 г. на ВКС, II т. о., решение №251/04.04.2017 г. по т. д. №1023/2015 г. на ВКС, II т. о., решение №398/06.08.2014 г. по гр. д. №1933/2013 г. на ВКС, IV г. о., решение №156/07.11.2018 г. по гр. д. №1223/2019 г. на ВКС, III г. о. и решение №55/03.04.2014 г. по гр. д. №5712/2013 г. на ВКС, III г. о.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети май две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

ЕРИК ВАСИЛЕВ

изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

гр. дело №******год.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от Министерство на вътрешните работи, чрез процесуален представител юрк. П. С., против въззивно решение №******г., постановено по в. т. д. №******г. на Софийски апелативен съд, с което е отменено решение №******г., постановено по т. д. №******г. на Софийски градски съд и вместо него е постановено друго, с което са отхвърлени предявените от Министерство на вътрешните работи против „Абсолют 9“ ЕООД обективно съединени искове с правно основание чл. 59 ЗЗД за сумата от 21 484,12 лв., представляваща обезщетение за периода от 01.10.2012 г. до 15.09.2014 г. за ползване без основание на следния недвижим имот – две помещения с ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право