Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

сочи че е налице противоречие с решение №187/03.12.2015г. по гр. д.№829/2015г. на ІІІ ГО. По въпроса: 2. Кои са критериите за това дали размерът на определения в наказателното производство адвокатски хонорар съществено надвишава разумния и обичаен размер на дължимото възнаграждение, включително дали при извършването на тази преценка следва да се съобрази колко отделни хонорара са платени за всяка една инстанция и дали върху тях е бил начислен ДДС, твърди противоречие на обжалвания съдебен акт с ТР №1/2017г. на ОСГК на ВКС, както и с решение №220/06.01.2020г. по гр. д.№490/2019г. на ІІІ ГО, решение №167/22.02.2019г. по гр. д.№3502/2016г. на ІV ГО, решение №116/22.05.2029г. по гр. д.№4121/2017г. на ІV ГО, решение №190/23.12.2019г. по гр. д.№4378/2018г. на ІІІ ГО и решение №60267/20.12.2021г. по гр. д.№480/2021г. на ІV ГО на ВКС. Според касаторката по въпроса: 3. Кой носи доказателствената тежест да установи, че заплатените в наказателното производство адвокатски възнаграждения съществено надвишават разумния и обичаен размер с оглед правната и фактическа сложност на делото и очакваните и положени усилия и труд на защитника, въззивният съд се е произнесъл в противоречие с цитираното вече решение №220/06.01.2020г. по гр. д.№490/2019г. на ІІІ ГО.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети март две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИС Р. ИЛИЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЕРИК ВАСИЛЕВ

ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

като изслуша докладваното от съдията Вълдобрева гр. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационни жалби, подадени от двете насрещни страни в производството – от ищцата Н. Т. Б., чрез адв. Д. В. и от Прокуратурата на Република България, чрез прокурор от Апелативна прокуратура-София, против решение №******г., постановено по въззивно гр. дело №******г. на Софийския апелативен съд, ГО, 2 състав. С обжалваното решение изцяло е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на СГС, ГО, 2 състав, за осъждане на Прокуратурата на РБългария, на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ, да плати на ищцата обезщетение за неимуществени вреди в размер 50 000 ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право