Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

докладвано от съдия Петя Хорозова


Анотация

Въпрос

са обусловили решаващата правна воля на съда за изхода на процесуалноправния спор следва да се отбележи, че не се установяват и допълнителните селективни предпоставки за достъп до касация. Решението по т. д. №615/2016 г. на ІІ т. о. е за правата на ответника да заяви становище и да оспори иска и извън срока по чл. 133 ГПК, т. е. е неотносимо към конкретния казус; решението по гр. д. №6714/2013 г. на ВКС, І г. о. е по въпроси, касаещи делбеното производство; ТР №1/27.04.2022 г. на ОСГТК на ВКС е относно това, кога и как съдът се произнася по нищожността на договорни клаузи без да е направено възражение от заинтересованата страна; с решението по гр. д. №2736/2017 г. на ІV г. о. е даден отговор, че мотивите на съдебния акт не се ползват със сила на пресъдено нещо, а само с доказателствена сила. Пряко относимо към конкретния спор с оглед фактите по делото и мотивите на въззивния съд е определението на ВКС по т. д. №771/2014 г. на І т. о., което признава възможността да се предяви самостоятелен иск за нищожност на договорни клаузи, имаща преюдициално значение по отношение на висящи или бъдещи спорове, основани на същия договор, но в случая всички спорове между страните във връзка с договора за ипотечен кредит от 14.12.2007 г. са преклудирани с влизане в сила на решението по чл. 422 ГПК. Бланкетно въведеното основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК не подлежи на разглеждане, няма и данни обжалваното определение да е очевидно неправилно, поради което същото не следва да се допуска до касационен контрол.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на девети май, две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОНКА ЙОНКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Хорозова ч. т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на Е. Х. К. и С. С. Благоина, чрез процесуален пълномощник, против определение №******г. по в. ч. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, ГО, ІV състав. С обжалваното въззивно определение е оставена без уважение частна жалба с вх.№******г. срещу определение №******г. по гр. д. №16362/2019 г. на Софийски градски съд, I ГО, 20-ти състав, с което е върната подадената от частните жалбоподатели искова молба срещу ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД (за установяване на нищожност на неравноправни клаузи в договор за ипотечен кредит от 14.12.2007 г. и на ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право