Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

в смисъла, който му придават касаторите. В мотивите е коментирана договорната свобода и диспозитивния характер на общата уредба на прихващането, но категорично е посочено, че във всички случаи на договорно прихващане съдът, пред който страните се позовават на извършена компенсация, следва да прецени данните по делото, релевантни към насрещните волеизявления във връзка с възможността за договорно прихващане. Общо разрешение е дадено в Тълкувателно решение №2/2020 г. от 18.03.2022 г. на ОСГТК на ВКС, според което вземането на прихващащия /активното вземане/ следва да е изискуемо, а задължението му /пасивното вземане/ може да не е изискуемо, като е достатъчно да е изпълняемо, както и че извънсъдебното прихващане не може да е условно. При съобразяване с практиката на ВКС въззивният съд по същество е приел, че при сключването на двустранния протокол за прихващане вземането на „Г. Мастер“ ЕООД за цена по фактурата от 16.09.2020 г. не е изискуемо, предвид приетите за доказани факти, че към момента на подписване на протокола тази страна не е изпълнила насрещното си задължение за доставка на царевица. Изследвайки волеизявленията на страните решаващият състав е формирал извод, че протоколът за прихващане не е породил действие, тъй като за „Б.-91“ ООД не само към момента на изявленията, но и впоследствие не възникнало задължение за плащане на цена поради прекратяване на правоотношението.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на деветнадесети февруари през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

Мадлена Желева

при секретаря……………………………….., след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Г. Мастер“ ЕООД и М. А. В. и двамата от [населено място], обл. Пазарджик, срещу решение №******г., постановено по в. т. д.№******г. от Пловдивски апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по т. д.№******г. на Пазарджишки окръжен съд за приемане за установено по иска, предявен по реда на чл. 422 ГПК от „Б.-91“ ООД, [населено място], срещу „Г. Мастер“ ЕООД и М. А. В., че „Б.-91“ ООД има вземане от солидарните длъжници „Г. Мастер“ ЕООД и М. А. В. в размер на 75881,14 лв., ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право