Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

Преминава ли върху приобретателя на права по влог - цесионер (при отсъствие на противна уговорка по смисъла на чл. 99, ал. 2 ЗЗД), заедно с прехвърлено вземане и вземането по чл. 4, ал. 1 ЗГВБ /отм./ в обема, до който ФГВБ гарантира сумите по влоговете на цедента, независимо от броя и размера им, в банката - влогоприемател с отнет лиценз за банкова дейност? (на осн. чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в закрито заседание на седми декември през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

Председател:

Евгений Стайков

Членове:

Ирина Петрова, Десислава Добрева

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******[/aam]******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищцата С. А. А. срещу решение №******[/aam]******г. на Софийски апелативен съд, ТО, 6 състав по в. т. д.№******[/aam]******г. за потвърждаване на решението по гр. д. №******[/aam]******г. на Софийски градски съд, 13 състав. С първоинстанционното решение е отхвърлен искът с правно основание чл. 23, ал. 1 ЗГВБ /отм./, предявен от С. А. срещу Фонд за гарантиране на влоговете в банките за заплащане на сума, представляваща гарантиран размер на влог в „КТБ“АД /н/. Пред въззивната инстанция цената на иска е намалена от 53 351.50 евро на сумата 39 976.69 евро и последната е предмет на потвърждаващото отхвърлянето на иска въззивно решение. Решението е постановено при участието на привлеченото от Фонда трето лице помагач „КТБ“АД/н/.

В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на основанията по чл. 281, т. 3 ГПК.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска), Решено

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация