Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Милена Даскалова


Анотация

Въпрос

има практика на ВКС /включително посочените от самия пълномощник на касатора решения на ВКС/, от постановяването на която не са настъпили промени в законодателството или в обществените условия, които да налагат промяна на тази практика. В конкретния случай поставените въпроси се отнасят до определянето дяловете на сънаследници в хипотезата на наследяване на еднокръвни и еднородни братя и сестри и приложението на разпоредбата на чл. 8, ал. 3 ЗН и са във връзка с доводите на касторката, че по правилото на чл. 8, ал. 2 и 3 ЗН нейната част от наследствените имоти е 2/3, а останалата 1/3 ид. ч. е на шестимата еднокръвни братя и сестри на наследодателката Мита В.. По приложението на чл. 8, ал. 3 ЗН е налице практика на ВКС /решение №33 от 9.09.2020 г. на ВКС по гр. д. №2902/2019 г., II г. о.; решение №53/20.07.2022 г. на ВКС по гр. д. №3352/2021 г., I г. о. ; решение №352 от 12.12.2011г. по гр. д. №568/2010 г. на II г. о. ВКС/, от постановяването на която не са настъпили промени в законодателството или в обществените условия, които да налагат промяна на тази практика. В посочената практика на ВКС се приема, че съгласно чл. 8, ал. 1 ЗН, когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части, но по силата на чл. 8, ал. 3 ЗН еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри. Въззивният съд в съответствие с практиката на ВКС е приел, че при определяне на наследствените квоти следва да се приложи правилото на чл. 8, ал. 3 ЗН, защото наследодателката е наследена от една родна сестра и по право на заместване – от низходящите на починалите й шест еднокръвни братя и сестри, като е определил на последните дялове, равняващи се на половината от това, което получава родната сестра, т. е. на родната сестра делът е 2/8, а на еднокръвните братя и сестри по 1/8, след което са определени дяловете на всеки един от ответниците, които са наследници на починалите еднокръвни братя и сестри. Поради това не следва да се допуска касационно обжалване по формулираните от касаторката въпроси и на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на двадесет и девети май две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. Д. В., чрез адв. Е. К., срещу решение №******г., постановено по гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд – Габрово, с което след отмяна на решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд – Габрово е допусната съдебна делба на апартамент с площ от 37,86 кв. м., представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор [№], по КККР на [населено място], ведно с избено помещение №11 и с 0,517% ид. ч. от общите части на сградата и 0,517% ид. ч. от правото на строеж; апартамент ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право