Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е въззивното решение в частта, с която е потвърдено първоинстанционното решение за отхвърляне на исковете за установяване нищожност на вписването и за установяване вписване на несъществуващо вписаното обстоятелство – изключването на съдружника “БАЛЕНК ХОЛДИНГС Инк. с оглед преценка за наличието на правен интерес у ищеца за предявяването и поддържането на отрицателните установителни искове по чл. 29, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ, предл. първо и съответно предл. трето, което представлява абсолютна процесуална предпоставка, за която съдът следи служебно на всеки етап от развитие на делото?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в открито съдебно заседание на петнадесети април през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

МАРИЯ БОЙЧЕВА

при участието на секретаря Ангел Йорданов, като изслуша докладваното от съдия Бойчева т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на “БАЛЕНК ХОЛДИНГС Инк.”, дружество с ограничена отговорност, учредено съгласно законите на Британските Вирджински острови, против решение №******г. по в. т. д. №******г. по описа на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдено решение №******г. по т. д. №******г. по описа на Окръжен съд – Велико Търново. С първоинстанционното решение са отхвърлени предявените от ищеца и настоящ касатор против “АТЛЕТИК” ЕООД, ЕИК[ЕИК], искове с правно основание чл. 29, ал. 1, предл. първо ЗТРРЮЛНЦ за установяване нищожност и чл. 29, ал. ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

  • Решение №****/**.**.2010 по дело №****/2009
    Дали преценката на въззивния съд по допустимостта на исковете по чл. 431, ал. 2 ГПК противоречи на ТР № 1/2002 год. на ОСГК на ВКС ?
  • Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023
    Допустимо ли е въззивното решение в частта, с която е потвърдено първоинстанционното решение за отхвърляне на исковете за установяване нищожност на вписването и за установяване вписване на несъществуващо вписаното обстоятелство – изключването на съдружника “БАЛЕНК ХОЛДИНГС Инк. с оглед преценка за наличието на правен интерес у ищеца за предявяването и…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право