Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Васил Христакиев


Анотация

Въпрос

- т. 1 ТР №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1/2009 на ВКС-ОСГТК. Освен това, дори и от изложените оплаквания да бъде изведен съответстващият им въпрос за разпределението на доказателствената тежест относно факта на държане на движими вещи, в хипотезата на извършен от упражняващия държането добив на същите, този въпрос не се явява обусловил правните изводи на въззивния съд съ[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]гласно разясненията по т. 1 ТР №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1/2009. Въззивният съд е изложил съображения, че след като ответникът по силата на сключения с длъжника (концесионер) до[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]говор за добив на подземни богатства следва фактически да извършва дейностите по добив, то резултатът от добива остава в негово държане до предаването му, като не е възможно да не упражнява такова държане за същия период. Решаващият фактически извод за упражнявано от ответника държане следователно не се основава на приложение на правилата за разпределение на доказателствената тежест по чл. 154 ГПК (какъвто би бил изводът, че при доказателствена тежест за ищеца същият не е представил доказателства за липса на упражнявана от ответника фактическа власт), а при възложена върху ответника доказателствена тежест е изведен от установените по делото факти по пътя на косвеното доказване. От тази гледна точка изложените от жалбоподателя оплаквания изцяло се свеждат до правилността на посочения фактически извод на въззивния съд като касационно основание по чл. 281, т. 3, предл. трето ГПК, чиято проверка е извън предмета на настоящата фаза на касационното производство.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 1-ВО ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ 3 СЪСТАВ, в закрито заседание на двадесет и пети март през две хиляди двадесет и четвърта година в следния състав

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Васил Христакиев

Елена Арнаучкова

като разгледа докладваното Васил Христакиев касационно търговско дело №******година,

взе предвид следното.

Производството е по чл. 280 ГПК и сл., образувано по касационна жалба на ищеца Национална агенция за приходите срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд.

Ответникът „Комет инвест“ ООД оспорва жалбата. Длъжникът „Въглища Перник“ ООД не е подал отговор на жалбата. Синдикът на дружеството, възпроизвеждайки отделни обстоятелства по делото, не изразява категорично становище.

По допускането на касационното обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

По жалба на ответника въззивният съд е отменил първоинстанционното решение и е отхвърлил предявения по реда на чл. 694, ал. 3, т. 1 ТЗ иск за установяване на несъществуването на право на задържане и привилегия за ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право