Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

по делото е бил дали с това действие банковият кредит е погасен предсрочно и изцяло. От наличната сума банката е започнала да погасява всяка една месечна вноска от главница и лихва, съгласно погасителния план, като са били счетени за погасени задълженията до месец октомври 2016 г., след което не са постъпвали нови средства по сметката и към 30.11.2016 г. са били налице предпоставките за обявяване на целия остатък от кредита за предсрочно изискуем. Банката не е упражнила правото си да обяви кредита за предсрочно изискуем, поради което кредитът е станал изискуем за неплатената част по него, с изтичане на срока за внасяне на последната погасителна вноска по погасителния план – 30.08.2018 г. Решаващият състав е изложил съображения, че основанието за изплащането на сумата от 16640 лв. е за погасяване на процесния кредит, а съгласно уговорката в чл. 5, ал. 1 на договора кредитополучателят има право по свое желание да погаси кредита или част от него преди настъпване на договорения срок, като изпрати писмено уведомление до банката в 10 - дневен срок преди извършване на погасителното плащане, който е спазен, предвид че плащането е извършено на 02.07.2012 г., а следващата вноска е следвало да бъде заплатена на 31.07.2012 г. С оглед на тези обстоятелства е формиран извод, че остатъкът от дължимата сума по кредита е предсрочно погасен и исковете са неоснователни.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесети май през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

Мадлена Желева

при секретаря……………………………….., след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Юробанк България“ АД, [населено място], срещу решение №******г., постановено по в. гр. д.№******г. от Пернишки окръжен съд, с което е отменено решение №******г. по гр. д. №******г. на Пернишки районен съд и са отхвърлени предявените от касатора, в качеството му на правоприемник на „Банка П. България ” АД, искове срещу Н. П. В. и Д. Н. П. (в качеството й на наследник на С. З. В.) и двамата от [населено място], за признаване за установено, че ответниците дължат на банката следните суми: 3130,15 евро, представляващи ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право