Анотация

Въпрос

Представлява ли незаконосъобразно взето решение от съвет на директорите на акционерно дружество основание за допустим осъдителен иск по чл. 71 ТЗ, предявен от акционер за защита на негови неимуществени права, когато последният не е член на този орган? (По иск на „Смарт Енерджи Груп“ АД срещу на осн. чл. 71 ТЗ с предмет отмяна на взетите от съвета на директорите на „Дора Енерджи Трейд България“ АД решения за освобождаване на изпълнителен директор и избирането на друг на негово място)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на първо търговско отделение в открито съдебно заседание на двадесет и трети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

ЧЛЕНОВЕ:

ИРИНА ПЕТРОВА, ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

при участието на секретар Ина Андонова като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. №****** по описа за 2021 [/aam]******г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „Смарт Енерджи Груп“ АД срещу решение №******г. по в. т. д. №****** [/aam]******г. на Апелативен съд София в частта, с която е обезсилено решение на Софийски градски съд №******г., поправено с решение №******г. по т. д. №2034/2018[/aam]****** г., в частта за отхвърляне на искове по чл. 71 ТЗ, целящи отмяна на взетите от съвета на директорите на „Дора Енерджи Трейд България“ АД решения за освобождаване на Т. Д. Г. като изпълнителен директор и избиране на М. В. на негово място.

В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на въззивното решение поради нарушение на процесуалния и материалния закон. Изхожда се от природата на акцията в проявлението ѝ на имущество, за да се развие

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Представлява ли незаконосъобразно взето решение от съвет на директорите на акционерно дружество основание за допустим осъдителен иск по чл. 71 ТЗ, предявен от акционер за защита на негови неимуществени права, когато последният не е член на този орган?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне, чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация