Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Мадлена Желева


Анотация

Въпрос

Какви са последиците от прекратяването на гражданско дружество по отношение на направените от съдружниците парични вноски? (По отношения между физически лица по повод на прекратеното им гражданско дружество с обща стопанска цел – покупка и продажба на недвижими имоти и закупуване на недвижимо имущество в границите на Република Турция)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на тридесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. №****** по описа за 2021 [/aam]******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Т. Г. Т. срещу решение №******г. по в. гр. д. №****** [/aam]******г. на Пловдивски апелативен съд, втори граждански състав, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №****** [/aam]******г. на Кърджалийски окръжен съд в частта, с която е отхвърлен предявеният от касатора срещу И. К. иск за разликата над сумата от 10 000 евро до сумата от 160 000 евро, внесени в учредено на основание протокол от 1.04.2013 г., подписан на 19.06.2013 г., и прекратено гражданско дружество, ведно със законната лихва, считано от 13.11.2019 г. до окончателното изплащане на сумата. Първоинстанционното решение не е обжалвано и е влязло в сила в частта, с която е прекратено учредено в [населено място] между Т. Г. Т. и И. К. на основание протокол от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

  • Решение №****/**.**.2013 по дело №****/2012
    Кога за съдружник в гражданско дружество възниква вземане за част от разноските, които е направил (чл. 364, пр. 1 ЗЗД), съобразно дела му и уговореното с договора, и изискуемо ли е вземането преди прекратяване на гражданското дружество? Недопустим или неоснователен е този иск, когато дружеството не е прекратено?
  • Решение №****/**.**.2011 по дело №****/2010
    Относно евентуалната недопустимост на обжалваното решение се разглежда дори и да не е бил формулиран от касатора.
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Дали паричните средства, придобити в резултат от дейността на гражданското дружество/ДЗЗД/ представляват дружествено имущество по смисъла на чл. 359 ЗЗД, с оглед последиците за изхода на спора предвид разпоредбата на ал. 3 на същия член?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК, Решено

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация