Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Емилия Донкова


Анотация

Въпрос

1. в кои случаи при констатирана от въззивния съд нередовност на исковата молба първоинстанционното решение следва да бъде обезсилено и делото върнато на първоинстанционния съд; 2. „при констатирана нередовност на исковата молба по един от кумулативно съединените искове, следва ли първоинстанционното решение да бъде обезсилено и по всички останали съединени искове; 3. длъжен ли е съдът, след като констатира обективна зависимост между две спорни правоотношения, в съотношение на обуславящо и обусловено, да спре производството по обусловения иск“; 4. „подлежи ли на обезсилване решение, което е постановено по предявен с редовна искова молба допустим иск; в какъв обем следва да са извършените от въззивната инстанция процесуални действия, за да бъде удовлетворено изискването на чл. 7 и чл. 270 ГПК, осигуряващи постановяването на законосъобразно въззивно решение. Твърди се противоречие с тълкувателно решение №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1/17.07.2001 [/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]г. на ОСГТК на ВКС, т. 4, тълкувателно решение №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1/9.12.2013 [/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]г. по т. д. №1/2013 г. на ОСГТК на ВКС, т. 5, тълкувателно решение №1/9.07.2019 г. по т. д. №1/2017 г. на ОСГТК на ВКС, решение №60138/26.01.2022 г. по гр. д. №723/2021 г. на ВКС, второ г. о., решение №20/10.03.2021 г. по гр. д. №1852/2020 г. на ВКС, второ г. о., решение №94/22.06.2015 г. по гр. д. №5671/2014 г. на ВКС, трето г. о., решение №49/7.04.2014 г. по гр. д. №1211/2013 г. на ВКС, второ г. о. и решение №360/13.06.2014 г. по гр. д. №796/2012 г. на ВКС, четвърто г. о., като с практиката извън тълкувателната, е обосновано противоречивото разрешаване на четвъртия въпрос.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети март през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

Емилия Донкова

като изслуша докладваното от съдия Емилия Донкова гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационни жалби на адв. В. Д., като пълномощник на С. А. И. и на Д. С. Х., с юридическа правоспособност, срещу въззивно решение №******г. по в. гр. д. №******г. по описа на Варненския окръжен съд, с което е обезсилено първоинстанционното решение и делото е върнато на районния съд за ново разглеждане.

В изложението към подадената касационна жалба на С. А. И. се излагат съображения, че са налице основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следните процесуалноправни въпроси: 1. в кои случаи при констатирана от въззивния съд нередовност на исковата молба първоинстанционното ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право