Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Геновева Николаева


Анотация

Въпрос

„Следва ли съдът да вземе предвид всички доказателства и доводи на страната при обосноваване на съществен за изхода на делото фактически или правен извод, или може да основе решението си на декларативни изводи, без да изложи въз основа на какви факти и как логически е стигнал до този извод?“, който сочи, че е разрешен в противоречие с решение №145 от 7.01.2019 г. по гр. д. №811/2018 г. на ВКС, II г. о. и решение №210 от 15.08.2014 г. по гр. д. №6605/2013 г. на ВКС, IV г. о.. Навежда и основанията по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, във връзка с които формулира следните въпроси: „Съставлява ли покупката на недвижим имот от страна на търговско дружество и последващото одобрение на ПУП - ПРЗ по инициатива на търговеца, сама по себе си факт, който е част от реализацията на търговско предприятие и не означава ли такава покупка поначало, че имотът е придобит с цел търговската му реализация чрез застрояване без да е необходимо сключване на някакъв конкретен последващ договор за тази реализация?“ и „Следва ли изискванията на цитираното от съда ТР 3/21на ОСГТК на ВКС да се прилагат буквално в случай, че неправомерното и увреждащо действие е довело да невъзможност увреденото лице - търговец, изобщо да извършва търговска дейност чрез възбрана и запор на всичките му активи, което ще рече, че закупен преди възбраната имот е било изобщо невъзможно тъкмо поради възбраната и запора да бъде застроен според намеренията на търговеца?“. По последните два въпроса поддържа, че не му е известна практика на ВКС, поради което разрешаването му ще е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети май, две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

Председател: EМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ищеца „Атанасов – инвест“ ЕООД срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Апелативният съд – Варна, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Окръжен съд – Добрич, с което е отхвърлен иск с правно основание чл. 2а ЗОДОВ, предявен срещу Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), за сумата 1 675 042 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди от неоснователно обезпечение на искове по ЗОПДИППД /отм./, които са отхвърлени с влязло в сила решение по гр. ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право