Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Борис Илиев


Анотация

Въпрос

„Следва ли да се приложи изключението, предвидено в чл. 165, ал. 2, изр. 2, предл. първо ГПК относно неприложимостта на изискването за наличие на документ, поставящ начало на писмено доказателство, по отношение на съпруг, който не е страна по договор за дарение, сключен между другия съпруг и претендиращите привидността на договора дарители? Съпругът, който не е страна по оспорения като привиден договор за дарение в полза на другия съпруг явява ли се трето лице по смисъла на чл. 165, ал. 2, изр. 2, предл. първо ГПК?“; „Длъжен ли е съдът служебно да се произнесе с мотивите си относно нищожността на сделка, чиято прикритост е предмет на доказване в хода на процеса?“; „Длъжен ли е съдът служебно да събери допълнителни доказателства, при условие че от събраните по делото, приети за недопустими свидетелски показания, се навеждат твърдения относно нищожността на договор за дарение поради противоречието му с добрите нрави?“; и „В случай че не е отправено конкретно възражение относно доклада на първоинстанционния съд, но ищецът е поискал събирането на допълнителни доказателства за установяване на релевантни за спора обстоятелства, длъжен ли е въззивният съд да допусне това доказателствено искане, при условие че впоследствие в решението си се позове на недоказаност именно на тези обстоятелства, които не са били разпределени в доказателствена тежест на ищеца в рамките на първоинстанционното производство?“. Според касаторите тези въпроси са разрешени от въззивния съд в противоречие с практиката на Върховния касационен съд /ВКС/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България,

четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

двадесети май две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ: Борис Р. Илиев

Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев гр. д.№******г.

за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Л. Р. Е. и Х. М. Е. с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Софийски апелативен съд №******г. по гр. д.№******г., с което е потвърдено решение на Софийски градски съд по гр. д.№******г. и по този начин са отхвърлени изцяло предявените от касаторите против С. А. М. искове, квалифицирани по чл. 17 ЗЗД – за признаване за установено, че договор за дарение на недвижим имот, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***, представляващ апартамент №******граници: стълбище, двор, калкан, двор, ап.4 и коридор, заедно с ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право