Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Десислава Попколева


Анотация

Въпрос

1/ На кое от описаните в чл. 328, ал. 1 ГПК основания работодателят може да прекрати договор с работник или служител, сключен след придобиването, но преди упражняването на правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст, т. е. преди придобиване на качеството „пенсионер“; 2/ Дали липсата на качеството „пенсионер“, поради неупражняване на придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е пречка за работодателя да прекрати трудов договор на основание чл. 328, ал. 1, т. 10 КТ с работник или служител, договорът с който е сключен след придобиване от последния на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, но преди упражняването му /преди придобиване на качеството „пенсионер“/, при условие, че предходното му трудово правоотношение е било прекратено на същото правно основание. Допълнителният критерий е обоснован с доводи, че с оглед демографската криза в страната, все повече хора продължават да работят след като са придобили и /или не/ упражнили правото си на пенсия, което положение наложи и направените от законодателя изменения в КТ – създаването на новата т. 10б на чл. 328, ал. 1 КТ, по която е формирана съдебна практика относно предпоставките на това основание и относно релевантния момент, към който са налице същите – от упражняване на правото на пенсия, а не от придобиване на правото на пенсия, като се цитира съдебна практика на ВКС – решение №218 от 19.06.2015 г. по гр. д. №7139/2014 г. на IV г. о. и решение №266/27.11.2015 г. по гр. д. №1012/2015 г. на III г. о. по приложението на чл. 328, ал. 1, т. 10а КТ / след 01.01.2016 г. – чл. 328, ал. 1, т. 10б КТ/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на дванадесети февруари през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на СУ „Св. Св. К. и М.“, [населено място], чрез адв. П. против решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд Ловеч, с което като е отменено решение №******г., постановено от Районен съд Ловеч по гр. д. №******г., са уважени предявените от О. Н. П. срещу касатора искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ – за признаване на уволнението за незаконно и за отмяна на заповед №283/31.01.2023 г. на директора на СУ „Св. Св. К. и М.“, [населено място] ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право