Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

от изложението. Твърдение на касатора, изрично отречено в мотивите на обжалваното решение, е това, че заключението на вещото лице специалист съдебен медик почива на „предположения“. Изводът на медицинската експертиза, че между счупването в срединната част на лакътната кост и пътното произшествие няма причинна връзка, и че не е налице рефрактура, са категорични както в представеното от д-р Лисаев пред първата инстанция заключение, така и в депозираното пред апелативния съд. В мотивите на въззивната инстанция подробно е анализирано, че експертът е изпълнил повторната задача въз основа на рентгенография на костта, направена непосредствено след пътния инцидент. Тази констатация опровергава довода на касатора за „хипотетичност“ на изводите на експерта. Вторият въпрос изразява отново несъгласие с изводите на допълнителното заключение на вещото лице, допуснато и прието пред въззивната инстанция. Касационно оплакване по начина по който е поставен, е въпросът за необходимостта съдът да назначи второ по ред допълнително заключение или повторно такова след като втората инстанция веднъж е уважила доказателствено искане за назначаване на допълнителна експертиза. Вещото лице доц. д-р Лисаев е пояснил, че е възможно при старото счупване да са били засегнати нерви, които да причинят болки в ръката на ищеца, които описват свидетелите, но това състояние може да е предмет на неврологична експертиза. Тези пояснения отричат тезата на ищеца за необходимост от следваща допълнителна експертиза относно причинно следствената връзка.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в закрито заседание на десети април през две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

Председател: Ирина Петрова

Членове: Десислава Добрева

Мария Бойчева

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца Р. Д. Д. срещу решение №******г. по в. т. д.№******г. на Апелативен съд Велико Търново, с което след отмяна на решението по т. д.№******г. на ОС Плевен за уважаването на иска с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ за разликата над 10 000лв. до пълния предявен размер от 50 000лв. е постановено отхвърлянето му. Решението в частта за уважаване на иска за сумата 10 00лв. е влязло в сила.

Касаторът въвежда оплаквания за неправилност на основанията по чл. 281, т. 3 ГПК, иска ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право