Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Емил Томов


Анотация

Въпрос

в изложението и обосновката им. Първата група въпроси (т. 1.1-5 от изложението ) обхваща прилагането на принципа на справедливост в чл. 52 ЗЗД в процесуалноправен и материалноправен аспект, за критериите които трябва да се оценят и съобразяват, за изследването на общите и специфични факти и мотивиране на решението, за моралните вреди при малолетни / непълнолетни деца, загубили родител и оценяването им по степен. Изтъква се противоречие с ППВС №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]4/1968[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]г и практика на ВКС в решение №151/2013г, реш.№28/2014г реш. №88/2012г на Второ т. о, реш. №104/2014г на Първо т. о и др. Формулиран е въпрос (т. 2) длъжен ли е съдът да търси „точен паричен еквивалент“, или е достатъчно да търси известно „компенсиране на загубеното”, както е направил въззивния съд. Изтъква противоречие с реш. №124/2010г, реш.№177/2009г, реш. №88/2012г на Второ т. о на ВКС и др. като се поддържа основание по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК и по този въпрос. Формулиран е въпрос (т. 3) релевантни ли са лимитите на застрахователите по пар.27 ПЗР КЗ, към 2018г налагат ли присъждане на по-ниски обезщетения от такива присъждани години преди и след това, като се сочи противоречие с критериите в постоянната практика на ВКС с довод, че липсва адекватно съпоставяне. Цитирани са множество решения от практиката на ВКС. Основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК се изтъква по въпроса за отчитане на икономическите условия при прилагане принципа на чл. 52 ЗЗД: какви факти се съобразяват, има ли значение размера на работната заплата в РБългария и кой размер /минимална, основна, средна/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и девети февруари, две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

изслуша докладваното от Е. Томов гр. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Й. А. М. , Т. А. М. и Н. А. М., последните двама действащи със съгласието на баща си А. М., всички представлявани от адв. П. К. от САК срещу постановеното в производство по чл. 432 КЗ въззивно решение №******г. по в. т. д. №******г. по описа на Софийски апелативен съд.

Въззивното решение е обжалвано от тримата ищци, предявили пряк иск срещу застраховатеря ЗД Бул Инс АД за обезщетение на неимуществени вреди от загубата на Ц. С. В. , починала на 43 год. в следствие на пътно-транспортно произшествие, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право