Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

са чужди на решаващите мотиви на въззивния съд, който е преценявал единствено спазването на преклузивния срок по чл. 74, ал. 2 ТЗ, спрямо което обстоятелство разпоредбата не визира други релевантни факти, освен съобразимите алтернативно: факта на редовно уведомяване на ищеца за ОС или присъствието му на съответното ОС, чиито решения атакува или момента на узнаване за провеждането му, когато не е бил редовно поканен и не е присъствал на същото. Така формулираните въпроси се отнасят до обстоятелства извън обхвата на релевантните за преценка спазване на преклузивния срок факти, макар сами по себе си да обясняват начина на процедиране на съдружниците в конкретния случай. Дали предходно са проведени ОС с идентичен дневен ред, за вписването на обстоятелства в ТР, въз основа решенията на които, е постановен отказ от длъжностно лице в Агенция по вписванията, е без значение за преценка допустимостта на иска, поради наличието на отрицателна процесуална предпоставка, каквато се явява неспазения преклузивен срок по чл. 74 ТЗ. По начало няма спор, че редът за защита срещу незаконосъобразни и противоуставни решения на ОС на търговски дружества е този по чл. 74 ТЗ, но не поради отречено право на иск, с конкретния му предмет, е прекратено производството.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети април, през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИВАЙЛО МЛАДЕНОВ

АННА НЕНОВА

като разгледа докладваното от съдия Божилова ч. т. д.№******година, съобрази следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на Н. А. М. против определение №******г. по ч. г. д.№******г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено определение от 11.09.2023 г. по т. д.№******г. на Софийски градски съд. С потвърденото определение е прекратено производството по предявен от Н. М. против „Йосиф Естейт„ ООД иск, с правно основание чл. 74, ал. 1 ТЗ, поради предявяването му след изтичане на предвидения в ал. 2 на разпоредбата 14-дневен преклузивен срок, приет да тече от датата на Общото събрание, чиито решения се атакуват с иска, предвид знанието на ищеца за ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право