Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Борис Илиев


Анотация

Въпрос

„Налице ли е надлежна пасивна процесуална легитимация на „Напоителни системи” ЕАД, ЕИК 831160078, гр. София, със седалище и адрес на управление гр. София, бул."Цар Борис ІІІ", №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]136, представлявано А. М. – ИД, по предявените от ищеца искове по чл. 79, ал. 1 ЗЗД и чл. 82 ЗЗД?“. Освен това счита, че касационното обжалване следва да бъде допуснато по правните въпроси „При липса на до[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]говорни отношения, разпределителното предприятие или собственика на електропреносната мрежа, нар. от въззивния съд доставчик“, е носител (субект) на задължението към външен потребител да възстанови кабелното трасе по което се доставя електроенергия до неговия обект (имот)?“ и „Разпоредбата на чл. 30, ал. 4, предл. второ вр.3 Наредба №6/24.02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, дава ли право на собственика на електропреносната мрежа да предоставя ел. енергия на външен потребител, и ако дава, следва ли собственика на електропреносната мрежа да възстанови кабелното трасе по което се доставя електроенергия до обекта (имота) на ищеца?“. Според касатора тези въпроси имат значение за точното прилагане на закона и развитието на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България,

четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

деветнадесети февруари две хиляди двадесет и четвърта година,

в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев гр. д.№******г.

за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по жалба на Б. Д. П. с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Търговищки окръжен съд №******г. по гр. д.№******г., с което е потвърдено решение на Търговищки районен съд по гр. д.№******г. и по този начин са отхвърлени изцяло предявените от жалбоподателя против „Напоителни системи” ЕАД, гр. София, иск за възстановяване на електроподаването в имота на ищеца – ПИ с идентификатор ***по КК на [населено място], находящ се в м.”К.” в землището на [населено място], и иск за заплащане на обезщетение за имуществени вреди в размер на 3 000 лв., ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право