Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Бранислава Павлова


Анотация

Въпрос

1. Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на външно на съсобствеността лице, ако другият наследник притежава и дял от имота на основание различно от наследяване /дарение/?
2. Налице ли е промяна в квотите на съсобствеността при делба с трети съсобственик, при която е поставено в общ дял имущество на двама съделители? (Относно производство по съдебна делба на основание чл. 34 ЗС между физически лица и „Стара Загора проект“ ЕООД)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в открито съдебно заседание на осемнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Анета Иванова като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело №******/2021 [/aam]******г. по описа на ВКС, Гражданска колегия, първо отделение, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

В. С. К. е обжалвал въззивното решение на Старозагорския окръжен съд №******г. по гражданско дело №******[/aam]******г. по допускане на делбата, в частта за квотите на съделителите и участниците в съсобствеността.

Ответникът „Стара Загора проект“ ЕООД е подал писмен отговор, в който изразява становище, че въззивното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Ответницата Д. Л. М. не е подала отговор на касационната жалба.

Касационни въпроси

Касационната жалба е приета за допустима и е допусната за разглеждане по същество с определението по чл. 288 ГПК №******г. по правните въпроси: 1. Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на външно на съсобствеността лице,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

 • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
  Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на трето външно на съсобствеността лице, ако другият наследник притежава и дял от имота на основание различно от наследяване /дарение/? (на осн. чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК) Налице…
 • Решение №****/**.**.2014 по дело №****/2013
  Приложим ли е чл. 76 ЗН към разпореждане, извършено от сънаследник чрез дарение в полза на трето, външно на съсобствеността лице?
 • Тълкувателно решение №****/**.**.2004 по дело №****/2004
  1. Абсолютна или относителна е недействителността по чл. 76 ЗН и може ли на нея да се позоват не само в делбеното, но и в други производства, както и трети лица, а не само сънаследниците под формата на правоизключващо възражение. 2. Легитимирани ли са да се позовават на чл. 76…
 • Постановление № 2/82 от 04.05.1982 г.
  По някои въпроси на съдебната делба.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация