Анотация

Въпрос

Кой е началният момент на дължимост на законната лихва, за който твърди, че е разрешен в противоречие с практиката на ВКС – решения по гр. д. №6327/2014 г., III г. о., по гр. д. №262/2021 г., III г. о. и ТР №03/22.04.2005 г. по тълк. гр. д. №3/2004 г., ОСГК, съгласно които началният момент на забавата и съответно на дължимостта на законната лихва върху сумата на обезщетението е от момента на влизане в сила на прокурорския акт за прекратяване на наказателното производство.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 01.03.2023 година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

Димитър Димитров

разгледа докладваното от съдия Йорданов

гр. дело №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано e по касационна жалба на Прокуратурата на Република България (нататък и ПРБ) срещу въззивно решение №******г., по в. гр. д.№******г. на Пловдивския апелативен съд в частта, с която с него e потвърдено решение на Хасковския окръжен съд, с което Прокуратурата е осъдена да заплати на И. Н. Ч. на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ сумата 10 000 лева за претърпени неимуществени вреди от незаконно повдигнато обвинение, ведно със законната лихва от 21.03.2019 г. до окончателното изплащане на главницата.

Ответникът по касационната жалба И. Н. Ч. не е подал писмен отговор на касационната жалба.

Касационната жалба е подадена от надлежна страна в установения срок срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване, редовна е и е процесуално допустима.

Въззивният съд е приел следните изводи, които имат значение за обжалваната част от решението му – от кой момент следва да се присъжда законна лихва върху обезщетението с правно основание

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация