Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

За правомощията на въззивния съд при направени оплаквания за допуснати нарушения във връзка с доклада на делото и за допустимостта със свидетелски показания да се установяват факти, за доказването на които първоинстанционният съд не е дал указания на страната. (По иск за отмяна на основание чл. 58, ал. 1 ЗК на решения, взети на годишно отчетно – изборно Общо събрание на Земеделска кооперация „Тутраканци“)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в публично заседание на дванадесети февруари през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

Мадлена Желева

при секретаря Валерия Методиева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Земеделска кооперация „Тутраканци“, [населено място], [община], срещу решение №******г., постановено по в. гр. д.№******г. от Варненски окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. и по присъединеното гр. д.№883/2020 г. на Провадийски районен съд, по иска на П. И. И., [населено място], за отмяна на основание чл. 58, ал. 1 ЗК на всички решения по т. 1, т. 3, т. 4, т. 6 и т. 7 на проведено на 08.08.2020 г. годишно отчетно – изборно Общо събрание на Земеделска кооперация „Тутраканци“, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

 • Тълкувателно решение №****/**.**.2013 по дело №****/2013
  Относно въззивното производство и правомощията на въззивния съд.
 • Решение №****/**.**.2010 по дело №****/2010
  Относно прилагането на чл. 145 ГПК /отм./ с цел изясняване на кръга на визираните от закона „трети лица”, за които частният документ няма достоверна дата, което е от значение за точното прилагане на закона.
 • Решение №****/**.**.2019 по дело №****/2018
  Относно доказателствената сила на частен документ при оспорване на отразената в него дата на съставяне от страна по делото, която не е трето лице по смисъла на чл. 181, ал. 1 ГПК.
 • Решение №****/**.**.2019 по дело №****/2019
  и по оплакванията в касационната жалба за нарушение на материалния закон настоящият съдебен състав намира следното:
 • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2020
  1. За легитимацията на длъжника да оспори валидността на договора за цесия по иск относно цедираното вземане. 2. За тежестта на доказване при оспорване на достоверността на датата на договор, като частен диспозитивен документ, неподписан от оспорващия и по-специално, когато датата има значение за валидността на договора за цесия. 3.…
 • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2022
  Кои са допустимите доказателствени средства за установяване по смисъла на чл. 181 ГПК на достоверна дата на частен документ?
 • Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
  За правомощията на въззивния съд при направени оплаквания за допуснати нарушения във връзка с доклада на делото и за допустимостта със свидетелски показания да се установяват факти, за доказването на които първоинстанционният съд не е дал указания на страната.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право