Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

докладвано от съдия Емил Томов


Анотация

Въпрос

за упражняването на родителските права е изключен поради влязлото в сила решение на австрийски съд. Решението не е преценено като пречка, доколкото ищецът не е имал възможност да участва в производството, в което е било постановено – чл. 23, б. в от Регламент (ЕО)2201/2003 . Отхвърлени са и доводите на настоящата жалбоподателка за пророгация в полза на австрийските съдилища. От бащата не е изразено изрично и недусмислено приемане на компетентността им, макар да са представени копия от съдебни уведомления до майката и акт на съд –решение от 17.11.2022г на районен съд Хернале Р. Австрия, че препраща засягащо детето дело на друг районен съд /РС Мьодлинг/, в чийто район малолетната А. има постоянно местожителство и този съд се е произнесъл по искане/решение от 26.05.2023г/като е отклонил молба да предприеме прехвърляне на компетентност. Съставът на Софийски градски съд е посочил, че предявяването на иск за родителски права пред австрийски съд, наред с със сезирането на българския съд / една година по- рано/ , не може да се квалифицира като изрично и недусмислено приемане на компетентността от ищеца. Същевременно е представена справка, че делото пред РС Мьодлинг е за родителски права и към 28.04.2023г молбата на ищеца В. С. от 04.11.2022г за прехвърляне съвместно упражняване на родителските права е оттеглена. Касателно искането по чл. 15 от регламента въззивният съд е посочил, че становище по него следва да вземе първостепенния съд. При постановяване на определението СГС е обявил, че към този момент няма достатъчно данни за извод по предпоставките на чл. 15,пар.3 от Регламент (ЕО)2201/2003 и по този начин не е изключил последваща своя преценка.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

изслуша докладваното от съдията Емил Томов

ч гр. дело №******година

Производството е по чл. 274, ал. 3т. 2 ГПК, във вр. чл. 28 КМЧП

Образувано е по частна касационна жалба на Д. Р. К., представлявана от адв. М. Р. и неин съдебен адрес по делото, срещу определение №******г по ч. гр. дело №******г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено определение от 04.05.2023г по гр. д №******г на Софийски районен съд,80-ти състав., обявил, че съдилищата в Р. България притежават международна компетентност по иска с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, предявен от В. С. С. срещу Д. Р. К. относно предоставяне на родителските права, местоживеенето и свързаните с това въпроси, по отношение на общото им дете А. , род. на….. г.

Приложимото право относно международната ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право