Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Веселка Марева


Анотация

Въпрос

са: 1/ длъжен ли е въззивният съд да изложи мотиви, в които да обсъди всички оплаквания във въззивната жалба; 2/ какви са правомощията на въззивния съд във връзка с доклада когато докладът на първоинстанционния съд е непълен или неточен; 3/ възниква ли отговорност по чл. 49 ЗЗД за вреди, причинени от безстопанствени кучета, ако в общината е създадена стройна нормативна и фактическа организация за контрол по отношение на тези кучета; 4/ представлява ли нападение от безстопанствено куче прекосяването на улица с велосипед, при което кучето се удря в предната гума на велосипеда и управляващият велосипеда пада и получава увреждания; при инцидент с куче на платното за движение приложими ли са правилата на ЗДвП спрямо велосипедиста и длъжен ли е съдът да ги приложи; 5/ длъжен ли е въззивният съд да установи нередовност на исковата молба и как следва да процедира; изискване за редовност на исковата молба за обезщетение за вреди ли е да се посочи конкретно в какво се изразява нападението от куче. Сочат се допълнителните основания по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети февруари през две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

Емилия Донкова

като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр. д. №******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Обжалвано е решение №******г. постановено по гр. д. №******г. на Пловдивски апелативен съд, с което е постановено следното: 1/ отменено е решение №******г. постановено по гр. д. №******г. на Пловдивски окръжен съд в частта, с която Община Лъки е осъдена да заплати на В. Д. А. 238,50лв. имуществени вреди и вместо е постановено осъждане на Община Лъки да заплати на В. Д. А. сумата 50 лв. за освидетелстване и издаване на съдебно удостоверение и сумата 40,60лв. платена потребителска такса в болницата, двете суми, представляващи обезщетение за имуществени вреди от инцидент на 08.07.2020г. ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право