Ускорете работата и си подарете време за важните неща! Започнете годишен абонамент с 20% отстъпка.

Предложението е валидно до 22 април 2024, включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

не отговаря на общата предпоставка на чл. 280, ал. 1 ГПК и не може да обуслови допускане на касационно обжалване, тъй като е по правилността на въззивното решение, която не се проверява в предварителната фаза за селектиране на касационните жалби. Дори да се приеме, че се поставя абстрактен правен въпрос, той не е обуславящ по смисъла на т. 1 на ТР №1/19.02.2010 г. по тълк. д. №1/2009 г. на ОСГТК на ВКС, тъй като съдържащата се в него теза, че завещанието от 20.06.2019 г. е написано преди завещанието от 04.06.2019 г., няма достатъчно основания в данните по делото и в приетото от съда. Такъв извод не може да се направи от доказателствата по делото. Посоченото от вещото лице в открито съдебно заседание, че второто завещание не е написано на означената в него дата, е само едно предположение, както самото вещо лице изтъква. Съдебното решение обаче не може да почива на предположения. Според вещото лице второто завещание е написано с по-добра координация на почерка от първото. Само от този извод обаче не може да се приеме тезата, че второто завещание е изписано по-рано от първото. Това е така, защото при изписване и на двете завещания, а не само на първото, завещателят е бил в тежко здравословно състояние, а освен това, както е казано в експертизата, нарушението на координацията на датата 04.06.2019 г. е било леко, а не сериозно. Освен това вещото лице в съдебно заседание изброява множество причини, които могат да обяснят лекото нарушение на координацията на почерка – той зависи от вида на пишещия прибор, подложката, върху която се пише, дали е имало алкохолно опиянение или времето е било студено. Пак според вещото лице влияние оказва и моментното здравословно състояние. По делото няма данни, които да изключат всички тези фактори и да обяснят еднозначно защо само при първото завещание /според вещото лице/ има леко нарушение на координацията, а при второто няма. За изясняване на поредността на завещанията решаващи са няколко обстоятелства – заключението на вещото лице, че и двете са написани и подписани от самия завещател, че посочените в тях дати определят поредността на завещанията, че според вещото лице във второто завещание няма никакви признаци, които да пораждат съмнение за неговата поправка, напротив, всичко изглежда като написано едновременно“. Само от факта на лекото нарушение на координацията при изписване на първото завещание и липсата на такова леко нарушение при изписване на второто завещание не може да се направи обоснован извод, че второто завещание всъщност е изписано преди първото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи март две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

С решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Варненския окръжен съд е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Варненския районен съд, с което е отхвърлен предявеният от Е. Т. В. против К. П. К., Б. К. К., И. К. К. и Ю. Г. К. за делба на два апартамента в [населено място]: апартамент [№] 43, представляваш самостоятелен обект с идентификатор №и апартамент №74, представляваш самостоятелен обект с идентификатор [№].

Въззивният съд е приел, че ищцата Е. Т. В. се легитимира като собственик на идеални части от двата апартамента по силата на ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право